A Hold sötét oldalán: Kína elsőként hozhat kőzetmintát az árnyékos részről

facebook megosztás

Kína a jövőben is több küldetést is tervez a Hold sötét oldalára. A Hold-kutatás szempontjából mérföldkőnek számít a Csang’o-6 küldetés, mivel eddig egyik űrhivatalnak sem sikerült szondát küldenie a Hold sötét oldalára – Kína az első.

Amennyiben épségben visszatér a kínai Csang’o-6 küldetés űrszondája, úgy Kína lesz az első, aki sikeresen megjárta a Hold sötét oldalát és kőzetmintákat hozott a Földre. A friss hírek szerint az űrszonda landolt a Déli-sark Aitken-medencéjében, melyet még kevésbé térképeztek fel az űrkutatók. Az űrszonda egy mechanikus kar és fúró segítségével 2 kilogramm felszíni és földalatti anyagot gyűjt össze két napon keresztül.

A mintákat egy fém vákuumtartályban viszik vissza a Hold körül keringő modulba, majd konténert ezután egy re-entry (újra belépő) kapszulába helyezik át, amely június 25-én tér vissza a Földre, Belső-Mongóliába – írja a Sky News.

A küldetés célja, hogy Kína új támpontokkal szolgáljon a Hold 4,5 milliárd éves történetéről és a Naprendszer kialakulásáról.

A küldetés számos mérnöki újítást, nagy kockázatot és nagy nehézségeket foglal magába – közölte honlapján a Kínai Nemzeti Űrhivatal, majd azzal folytatták, hogy „ez Kína második küldetése a Hold túlsó oldalán – egy olyan régióba, amelyet egyetlen ország sem térképezett fel eddig”.

Kína már márciusban fellőtt egy olyan műholdat, amely kommunikációs hídként működik a földi műveletek és a Hold sötét oldalán történő küldetés között, és ezzel Peking szerint új szakaszba lép az ország hosszú távú holdkutatási programjában. A műhold emellett a 2026-ban induló Csang’o-7 és a 2028-ban induló Csang’o-8 Hold-misszió közvetítő platformjaként is szolgál majd.

(Forrás és kép: vg.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.