„Keltsük azt a látszatot, mintha otthon lenne valaki” – Nyaralás alatt is fontos a vagyonvédelem

facebook megosztás

Mindig keltsük azt a látszatot, mintha valaki lenne az ingatlanban – erről a nyaralás alatt üresen hagyott lakások kapcsán beszélt Tóth László, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője. Ugyan a közbiztonság országos viszonylatban jónak számít Kanizsán, a szakértő szerint jobb, ha vakációzni indulók vagyonvédelmi szempontból is felkészülnek az utazásra.

A legegyszerűbb védekezés a betörések ellen, ha utazás előtt a tulajdonos megbíz valakit azzal, hogy figyeljen az ingatlanra, azonban ha nincs ilyen személy, Tóth László szerint érdemes megfogadni néhány praktikát a bűncselekmények megelőzése érdekében. A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője kiemelte, egy bekapcsolva hagyott televízió vagy egy felhúzott redőny is tud olyan látszatot kelteni, mintha valaki otthon lenne, de az is fontos, hogy valaki mindig kiürítse a postaládát.

– Ha nem vagyunk otthon és nem akarjuk, hogy valaki bemenjen az ingatlanunkba, azt nyugodtan megengedhetjük az ismerősöknek vagy szomszédoknak, hogy parkoljanak a ház elé, a bejáróra. Jó, hogyha a szemeteskukát kint hagyjuk az utcán ilyen esetben. Azt is meg tudjuk tenni, hogy a szárítókötélen kint hagyunk valami ruhadarabot, ami ott szárad – mondta el Tóth László. 

ingatlan

A vagyonvédelem nem a nyaraláskor kezdődik, hanem jóval előtte végig kell gondolnunk, hogy mi az az érték, amit meg kell védenünk – fogalmazott Tóth László, hiszen nagyobb értékek esetén a riasztó beszerelését is érdemes megfontolni. A közösségimédia-használat kapcsán a szakértő ugyancsak óvatosságra int.

– Az azonnali posztolásokat én nem tartom jónak, tehát hogyha elmegyünk nyaralni, akkor nem biztos, hogy azt azonnal meg kell osztanunk. Ha hazajöttük és vannak olyan emlékek vagy olyan képek, amelyeket fontosnak érzünk, azt utólagosan tegyük meg, sohasem abban az időben, amikor mi éppen nyaralunk vagy kirándulunk, mert az felhívás keringőre. Azzal azt üzenjük, hogy egy jó darabig nem vagyunk láthatóak vagy nem vagyunk otthon – árulta el a bűnmegelőzési alosztályvezető.

Tóth László hozzátette, Zala vármegyében nagyon kevés a lakásbetörés, azonban ehhez nemcsak a rendőrség és a polgárőrségnek munkája, hanem a lakosság körültekintése is szükséges. Mint fogalmazott: ha olyan alkalmakat teremtünk, akkor ezek a számok meg fognak nőni.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.