Percről percre a közgyűléséről (Folyamatosan frissül!)

facebook megosztás

17:00 - Közmeghallgatás 

Mielőtt bárki aggódna, megnyugtatunk mindenkit: itt van Ferincz Jenő. Kezdésnek mindenkit köszöntött Horváth Jácint. Összesen ketten kértek felszólalási jogot, a polgármester kérte őket, hogy tartsák be az 5 perces korlátot. 

Tóth Sándorné kezd: Látóhegyről érkezett. 25 év alatt nem tudták megcsinálni az utat. Ha esik az eső, bele is lehet feküdni a vízbe. A telkekbe viszi be a zúzalékot a víz, így az nem megoldás. 80 éves idős néninek, ha beviszi a zúzalékot, akkor mit csináljon vele? Az ott elvégzett munka pénzpocsékolás volt. Amíg nincs árok, addig ez nem ér semmit. Mint mondta, mindenhol jelezték már ezt, de lehet fel kell menniük Pestre. Azért jöttek többen, hogy legalább a közhasznú utat tegyék rendbe. Az ő férjéhez például nem tudott a mentő sem felmenni. Az a rész egy siralom. S el se jött senki megnézni, a szavazás is felesleges, mert csak lefelé mennek. Mint fogalmazott: ha most nem lesz megoldás, akkor mindent ki fog pécézni. 

Horváth Jácint reagált: soha nem tudott Nagykanizsa hegyi utakra pályázni, mert csak falvaknak volt rá lehetősége. A műszaki megoldást kell megnézni, mivel ezen utak kezelése hatalmas költséggel jár. A belterületi utak sincsenek rendben, a helyzet nem egyszerű, de meg fogják nézni. 

Ferincz Jenő következett: Amit a hölgy mondott, az teljesen igaz, ő is többször mondta már. A saját programelemeivel érkezett. Nem hagyhatja azt sem szó nélkül, hogy az alakuló ülésen tett táblái kapcsán sokan csak vigyorogtak, ez szerinte szégyen. Akkor ez történt: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202410/elkezdte-az-uj-testulet 

Ferincz Jenő most is azt erősíti, az alaptörvény hamis, így a képviselők esküje is. Személy szerint Gyergyák Krisztinát - a jegyzőt - is bűnösnek tartja, hogy ezt nem akadályozta meg. Ferincz Jenő létre akart hozni egy zöldség-, gyümölcsfeldolgozót Kiskanizsán, ami nagyon sok embernek adna munkát, s minden háttér biztosított hozzá. A klímavédelem kapcsán: a térkövezést csökkenteni kellene, sok helyen fel kellene szedni a térkövet. Bécsben is hatékonyan tesznek ebben az ügyben, csak azt kellene követni. Látóhegyen az utakon felül a közvilágítást is meg kellene csinálni. Este sötétben botorkálnak a szülők. A 21. században ez alapvető civilizációs követelmény. A zsidó hitközség épületét rendbe kell tenni, borzalmasan néz ki jelenleg. Aradi udvar: nem csak 13 tábornokot végeztek ki, hanem összesen 17-et, így a másik négy tábornokot is ki kellene rakni, hiszen ők is vértanúk, csak nem október 6-án haltak meg. Nagykanizsa indítson pert az elvett szolidaritási alap ellen. Ennek egyszerűen nincs jogalapja szerinte. Újra kell írni a helyi hulladékrendeletet. A visszaváltható palackok kapcsán sincs jogalap, hogy büntessék azt, aki kiveszi a kukából a visszaválthatós palackot. SZMSZ-t kellene módosítani, hogy évente kétszer legyen közmeghallgatás. Törölni kell az SZMSZ-ből az időkorlátot, mert az az állampolgároknak nem vonatkozik. 

Ezt mikrofonon kívül Fodor Csaba cáfolta. Ferincz Jenő az érveire azt mondta, ezen el lehet gondolkodni. Ezt nagy nevetés fogadta a teremben. 

A következő felvetése, hogy mondják el, mi miért kerül zárt ülésre. Bizzer Andrástól vissza kell követelni az összes alpolgármesteri jövedelmet - az ÉVE oldaláról valaki odavetette: na, végre! Ezt is nagy nevetés fogadta.

Ferincz Jenő szerint Balogh László ellen is pert kell indítani. Havi 25 ezer forintért kapta meg a Honvédség bérleti díjat a Toborzó Irodára, ami szerinte hűtlen kezelés. Az Aréna beruházása kapcsán is indítsanak eljárást, hogy miért kerültek át az iratok a BMSK-hoz. Nem lett volna szabad átadni egyetlen dokumentációt sem, aki ezt támogatta, az jogsértést követett el. Tanácsadási szerződéseket is szeretné részletesen megismerni Ferincz Jenő. Azért is pert kell indítani az állam ellen, mivel a kórház és az oktatási intézmények államosítva lettek. Állatmenhely: augusztus 29-én mondta azt Fodor Csaba, hogy idő előtti az ügy, most meg már idő utáni. Van egy állampolgár, aki nagyon kicsi lakásban lakik, a szomszédságában van egy önkormányzati lakás, amit szeretne megvenni, hogy javítson az életkörülményein. 

Ezzel lezárult a közmeghallgatás.  

15:36 - Interpellációk II - Nagykanizsán működnie kell állatmenhelynek

Gábris Jácint: Korpavár kapcsán döntés született a kamerák kihelyezéséről. Kérdezik, hogy mikor telepítik őket, hiszen ismét egyre több az illegális hulladéklerakás. Palinból több kérdés is érkezett, hogy az E.ON. Herkules utca végére ígért trafó mikor lesz telepítve, mert gyakori az áramkimaradás. Visszatérő probléma a zajvédőfal elakadása, a kérdés, hol tart most? Förhéncről a kártyúk miatt érkezett észrevétel. Már az autókat is veszélyeztetik. A Tungsramnál pedig a lámpák nem működnek megfelelően. Ez nem a város útja, de talán be lehetne vonni. Ugyanott probléma a kamerák hiánya. De fontos kérdés az ATM-helyzete is. 

Néhány dologra reagál Horváth Jácint: már meg volt tervezve a trafó, de a lakók kérték, hogy ne ott legyen, ahová eredetileg szánták. Ezt követően 3 új helyszínt javasoltak az E.ON-nak, de az új helyszíneket még vizsgálják. Ez lassítja a folyamatokat.  A közösségi házban szeretne Horváth Jácint előrelépni ebben a ciklusban. A többi ügy kapcsán: a Tungsram azért lett konfliktusos, mivel a parkolóban nem égnek a lámpák. Hiszen ezt korábban a gyár üzemeltette, de ezt most segíteni kell. A kamerák pedig mindig év végén kerülnek ki. 

Balogh László: Az Erkel utca és a Fáy utca örülnek a járdának, de kérik, hogy a garázsok előtti szakaszt legalább kátyúzzák. A Tripammer és az Erdész utca közötti szakasz is siralmas állapotban van. A Takarék utcánál van egy hinta, ahol van egy nagy fa, ami rálóg a garázssorra, azt fel kellene nyírni. Állatmenhely: az ott tapasztalt hiányosságok kapcsán a hatóság már nyáron felhívta az egyesület figyelmét, hozott is előterjesztést augusztusban, de azt a többségi ÉVE levette a napirendről, holott, gyors beavatkozással kezelhető lett volna. A kérdés: mit kíván tenni polgármester úr, hiszen az állatvédelem közös ügy. 

A menhely ügyéről írtunk már: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202410/visszavontak-a-kanizsai-menhely-mukodesi-engedelyet-valaszolt-a-kormanyhivatal 

Horváth Jácint is reagál: Amit anno Balogh László előterjesztett, az egyik esetben sem segítette volna a mostani szituáció megelőzését. Nem az egyesületet függesztette fel a kormányhivatal, hanem az állatmenhely bezárását rendelte el és az állatok kiürítését rendelte el, 30 napon belül. Önkormányzati részről két fontos feladat van: Nagykanizsának kell állatmenhely, azon kell lenni, hogy minél előbb, jogszerű körülmények között működjön állatmenhely Nagykanizsán. A másik a gyepmesteri feladat, amit szintén az Élettér lát el, ezzel az önkormányzatnak felelőssége van. Ha ezt veszélyben látják, akkor lépni kell. De ma nem áll úgy az önkormányzat, hogy át tudná venni. Vannak ellenérdekelt felek, mindkét oldallal tárgyalt a polgármester. De a két fő szempont: legyen állatmenhely és el legyen látva a gyepmesteri feladatkör. 

Károlyi Attila: Zákányi probléma, amit már kanizsai vállalkozók vetettek fel, a sajtóban Kiss László. Közvetlen kapcsolatot szeretnének Nagykanizsa és Kapronca között. Ehhez uniós források kellenek, de a javaslat kedvező fogadtatásra talált a kamaránál is. Cseresnyés Péter a megkeresésre azt mondta, hogy a térségi polgármestereknek kellene felvállalni az ügy képviseletét. Polai József is azt válaszolta, a felvetés jó. A kérdés az, mikori ez a cikk? 2013. szeptember 23. 11 év alatt nem történt semmi. Ezért felvette a kapcsolatot Jankó Szabolccsal, Zákány polgármesterével, aki élharcosa ennek az ügynek. Az út elbírálási szakaszban van, nem kell hidat sem építeni. Így kéri polgármester urat, hogy gyorsítsa meg az ügyet. Kapronca Horvátország egyik legdinamikusabban fejlődő városa. A város polgármestere Horvátország egyik legbefolyásosabb politikusa, aki nagyon örülne ennek az útkezdeményezésnek. Hamarosan személyesen is fog vele találkozni, így el is fogja neki mondani. Korábban Károlyi Attilát kizárták a kaproncai tárgyalásokból - mind Balogh László, mind Cseresnyés Péter, mind a nagykövet, Koósz úr. Ezt a kérdést ezerrel fogja most támogatni, s mindenkitől azt kéri, hogy tegyen így. 

Horváth Jácint elmondta: Kanizsa-Kapronca jó kapcsolata folytatódni fog, s ezen az útösszeköttetés sokat fog segíteni. Az Interreg-programban ez kiemelt helyen szerepel. 

Szabó Szilárd folytatta: pozitív fejlemények vannak a Sugár utca fel nem újított részével, de azt szeretné kérni, hogy az északi részén már van jó pár mélyebb kátyú. A következő kérés: a gyalogátkelők kapcsán kért tájékoztatást. Rozgonyi óvoda fűtése kapcsán jegyezte meg a frakcióvezető: szerette volna, ha folytatódik a fejlesztés. Akkor abban maradtak, hogy a beiratkozás után folytatják a tárgyalást. Ezért kérdezi, számol-e a város az intézménnyel. S ha igen, oldja meg a város a konvektoros fűtés lecserélését. Ez nagyjából 8 milliós kiadásból megoldható. Több megkeresést kapott Szabadhegyről, hogy legyen egy kisebb játszótér. Szeretné, ha megvizsgálnák, hogy hol van olyan önkormányzati terület, ahol ez megoldható. S ugyanez igaz Kisfakosnál is. A kérés valóban csak néhány játékelemre irányul. 

A Rozgonyi óvoda kapcsán válaszolt Horváth Jácint: már egy csoporttal kevesebb indult. A tendencia sajnos nem kedvező. 

Radics Bálint: kérte, hogy legalább a rossz állapotú utakat kátyúzzák ki. Éppen ezért újra kéri az ügyvezetőt, hogy tegyék meg. A Csengeryn régen voltak kint táblák, hogy melyik tömbben meddig tartanak a házszámok, ezért azt kéri a hivatalt, hogy ezek legyenek újra kitáblázva. A MAORT-telepen a nyári viharok után több fa is problémát okoz. Miklósfán a Miklósfa utcába többször kérte már, hogy próbálják meg lassítani a forgalmat, most újra megteszi. Akár trafiboxot is el tudna képzelni. Még a felfestések újrafestései sem történtek meg. A Múzeum téren pedig már tavasszal le lett szalagozva, hogy omlásveszély, azóta sem lett javítva. Szeretne erről tájékoztatást kapni. 

Gondi Zoltán jött. Bajcsa városrészben van a Törökvári utca. Lakossági fórumon fogalmazódott meg, hogy az utca forgalma komoly. Úgy tudja, a Közúthoz tartozik, de egy olyan táblát mindenképpen ki kellene rakni, ami a sebességet jelzi. A táblák kihelyezése is javítana a helyzeten szerinte. Becsehely felé, Újmajornál már működik egy ilyen tábla. 

Dénes Sándor folytatta: Kiskanizsán a Szepetneki utcában fel kell újítani a buszmegállót, mert gyalázatos állapotban van. Megkeresték egy olyan felvetéssel, hogy a 14 évnél fiatalabb gyermekek utazhassanak ingyenesen a helyi járatokon. Ezt már jó pár megyei jogú város biztosítja. A harmadik felvetése a Varasdi utcából van. A burkolatot szélesíteni kellene, szeretné, ha ez a 2025-ös költségvetésbe bekerülne. Innen keresték meg azzal a problémával is, hogy egy 30-as tábla elhelyezése is indokolt lenne. A Szent Rókus utca járdája is már többször előjött: 2023 novemberében készült el ennek az utcának a nagyobb fele. A befejezését Balogh László korábban betervezte, de mégis kimaradt. Ezért azt kérdezi Dénes Sándor, hogy a 2025-ös költségvetésbe belefér-e, hiszen 18 millió forintról van szó.

A buszozás kapcsán elmondta Horváth Jácint, már vizsgálták a kérdést. Valamilyen regisztrációra mindenképpen szükség lesz, s egyeztetni fognak a Volánnal. A Varasdi utca kapcsán van egy olyan félelme, ha kiszélesítik, a forgalom túl nagy mértékben menne át rá. Az eleje az valóban nagyon rossz állapotban van. 

Ezzel a közgyűlés nyílt szakasza lezárult.    

15:29 - TOP-projektek 

Sem a Bursa, sem az új háziorvos érkezése nem hozott vitát. Több olyan pályázat kapcsán is döntést kell hozni, amit még idén el lehet indítani. 

Balogh László kért szót a bevezető után: az szerinte mindenképpen öröm, hogy 7,9 milliárdos forrás áll a város rendelkezésére. Lehet örülni a benyújtott kérelmeknek, a csomagot a Fidesz is üdvözli, így igennel fognak szavazni. 

Horváth Jácint jelezte: azt el kell kerülni, hogy a Tripammer és a Sugár utca egyszerre legyen felújítva, hiszen az közlekedési káoszt okozna, így ezek ütemezésén is dolgoznak.  De ezek a fejlesztés kellemesebb részei. 

Szavazás: Egyhangúlag elfogadva. 

15:01 - Településrendezés és a Kossuth téri parkoló  

Balogh László a napirend sok részével egyetért, de a Kossuth tér esete kapcsán tiltakozik. Szerinte az a háromszög alakú tér unikális. Ő éppen ezért megőrizné ezt a formát. A mostani napirend ugyanis feloldaná a Kossuth tér védettségét. 

Előzmény: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202408/napelemek-a-maort-telepen-es-a-kossuth-ter-harsfai-kozgyulesi-sorok 

Balogh László elmondta, hitt abban, hogy a Burger King parkolói enyhítik a kórház parkolási problémáit, de a szakemberek szerint ez nem igaz. A Kossuth téri zöld terület átsorolását ő nem tudja támogatni. A temetőtől keleti részén is lehetne inkább parkolót kialakítani. A grafikusiroda szakvéleménye is kimondja: konfliktusosnak tartják a módosítást a zöld terület megszüntetése miatt. 

Szabó Szilárd is ehhez csatlakozott: elpusztítanák a Kossuth teret, ezért nem támogatja a pontot. Szerinte kevés olyan Isten adta természeti lehetősséggel rendelkező város van, mint Kanizsa. Éppen ezért erről a tervről tegyen le a város, s inkább arról kéne dönteni, hogy hogyan lehetne jobban leválasztani egy részt a közlekedésről. Azt is tolmácsolja, hogy az ott élők se szeretnék ezt a fejlesztést. Szerinte kisebb parkolókat más megoldással is ki lehetne építeni. A halszálkás megoldással szerinte lehetne nyerni 20-30 helyet. De a Kossuth téren is lehetne kisebb zöld területet elvenni. Ő azt kívánja, hogy a Kossuth térre is találjanak egy pályázatot, és újítsák fel. 

Károlyi Attila reflektál: azért nem olyan botrányos a helyzet, mint ahogy Szabó Szilárd elmondta. 9 darab fáról van szó, ami helyett 18-at lehet ültetni a parkolók mellé is. Most írt egy SMS-t Tárnok Ferencnek, hogy mikor volt az első előterjesztése, de még nem tudta megmondani a hivatali szakember. De Károlyi szerint 2021 vagy 2020-ban történt mindez. Akkor egy rendőrségi szakember kérte az átalakítást, mert a nagy híd felől jövő autósoknak veszélyes az a kereszteződés. 

Mi 2022-ben foglalkoztunk Károlyi Attila ezen felvetésével: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202205/esszerusitene-a-kossuth-ter-forgalmi-rendjet-karolyi-attila-kepviselo 

Éppen ezért, kéri a Fidesz-frakciót, ne vegye ezt az előterjesztést ördögtől valónak. Hiszen akár 100 fát is lehet ültetni. 

Schauta Marcell szerint a probléma adott: a parkolás régóta nem megoldott a Kórháznál. A kórház 200 forint/fél órában szabta meg a területén a parkolást, ami azt jelentette, hogy a kórház a területéről kiszorította az autósokat. A kórház nem tud költözni és a felújításkor nem gondoltak erre. A temető melletti rész pedig még a versenyuszoda kapcsán merült fel. Azt nem tudja, hogy a versenyuszoda miatt kell-e még azt tartani, de messze van a kórháztól. A Kossuth tér pedig jelenlegi állapotában nem is számít parknak. Ha pedig már hozzá lesz nyúlva a térhez, akkor igenis lehet parkolókat kialakítani. Reméli, nem lesz bezárva a kórház, de ha így haladnak a dolgok, lehet inkább ezen kell elgondolkozni, hiszen ha bezárják, nem lesz szükség új parkolókra. 

Fodor Csaba elmondta, bizottsági üléseken már részletesen tárgyalták, 3 fát kell biztosan kivágni. Szerinte a mostani felszólalások zöme riogatás. Szabó Szilárd felvetése pedig egy amúgy is szűk utcát tenne még forgalmasabbá. Az biztos, hogy a Kossuth tér ebben a formában nem maradhat, s az is biztos, hogy segíteni kell a kórházba érkezők parkolását. Nem dönt most semmiről a közgyűlés, csak arról, hogy megvizsgálják a lehetőségeket.  

Horváth Jácint elmondta, az előterjesztés valóban nem arról szól, hogy aszfaltozzuk le a Kossuth teret. Ez nincs is a javaslatok között. Ami szerepel benne: vizsgáljuk meg, egészében a teret. A Kisfaludy utcától északra és délre is. Azt is meg kell vizsgálni, hogy a Burger Kingnél épülő parkoló kivezethető-e oda. Ez közép távú projekt lehet. A nyomást mindennap érzi, hiszen mind neki, mind Szabó Istvánnak, a Via vezérigazgatójának jelzik a Bagolai soron élők, hogy nyilvánítsák pihenőövezetté, mert a jelenlegi helyzet tűrhetetlen. Éppen ezért, az nem jöhet számításba, hogy még a Bagolai sorra építsenek új parkolókat. 

Fotó: Horváth Zoltán

Újabb felszólaló nincs.

Szavazás: 8 igen 4 nem 2 tartózkodás. - elfogadva.  

14:50 - Galéria ingyen, amatőr lelkesedéssel? 

Schauta Marcell kért szót: 2022 decemberében a közgyűlés tárgyalta a Civil szervezetekről szóló napirendet, s kiderült, hogy több ingyenes használatbavételi szerződés már lejárt. De a lejáratuk után is úgy vették igénybe, mintha élne a szerződés. Így most is meglepődve olvassa Schauta, hogy a bérleti szerződés megújítása most sincs az előterjesztésben.

Károly Attila szkeptikus, Schauta Marcell szavai mellett szerinte azt is tudni kell, hogy ez egy frekventált, minőségi kiállítóhelye volt a városnak. Ezt sokáig bérelte valaki, s minőségi képzőművészeti termékeket lehet vásárolni. Károlyi Attila is tiszteli és becséli a kanizsai képzőművészeket, de nem tartja színvonalban magasabbnak, mint az antológiában megjelenő írókat. Ez egy lelkes csoport, de komolyabb szinten nem lehet ezt említeni.  Nem is érti, hogy a hivatali jogászok, hogy gondolták, hogy a 2012-es okirat marad változatlanul. Ha ez az okirat marad, akkor a város elveszíti a prioritását, így nem mondhatja azt, hogy szeretné a város műkincseit kiállítani, mert akkor neki kellene engedélyt kérni. Károlyi Attila elmondta, nem akarja megbántani a vele szemben ülő oldal által kedvelt művészt, de ő a szíve szerint ezt az előterjesztést nem támogatná. A kérdést azért felteszi, nem kell megszüntetni ezt a szerződést? 

Horváth Jácint ezt befogadta módosító javaslatnak. Érti Károlyi Attila felvetését, de ez az egész helyzet azért alakult ki, mivel Járási Ildikó iparművész meghalt. S az ő hagyatékát egy ilyen hellyel lehetne igazán megőrizni. 

Károlyi Attila módosítója: 1 igen 7 nem 6 tartózkodás. 

Az eredeti javaslat: 13 igen, 1 tartózkodás - elfogadva. 

Végül megjegyezte Horváth Jácint, hogy Schauta Marcell felvetését valóban tovább kell görgetni. 

14:38 - S lőn világosság - áramkérdés az Erzsébet téren 

Visszatérő ügy, korábban Horváth Jácint, Szabó Szilárd és Fodor Csaba is felszólalt, hogy nem megfelelő a tér ellátása a megfelelő koncerteknek. Az eddigi vizsgálatok nem túl biztatóak, hiszen úgy tűnik, az egész teret fel kellene túrni, ami több 100 millió forint. Egy apró megoldást szeretnének megvizsgálni, hogy az öntözőrendszert és a szökőkutat leválasztanák a rendszerről, így az nem terhelné az ellátást, tehát valamennyi ellátás felszabadulna. 

Szabó Szilárd is örül annak, hogy ez az ügy idáig eljutott. Bízik benne, hogy lesz olyan lehetőség, ami nem kerül több 100 millió forintba. Szabó a Csó-tót is említette. Egyébként Horváth Jácint is, nekünk: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202409/600-millio-forintbol-fejlodhet-a-cso-to 

Károlyi Attila is szót kért: a Közbeszerzési Bizottság ülésein vetődött fel benne: ő megdöbbent az adventi forgatag világítási árain. Pláne mikor meglátta, hogy mennyit kellett fizetni annak, aki kiépítette. Elismeri, ő is okozója ennek, hiszen az Erzsébet tér átépítésekor ennek fel kellett volna merülnie. 

Horváth Jácint válaszol: A Csó-tó szerepel a TOP-projektek között. Erről olvashatnak részletesen a másolt linkre kattintva. Nem csak áram, hanem egyéb közmű is kell a Csó-tóhoz. Ezen megy a munka jelenleg is. A térrel kapcsolatban: a kiépítés mindig szükséges, fizetni kell az E.ON-nak. S akármennyi áram is lesz, a rendszert magát akkor is ki kell építeni. A tér a 2010-es években épült, a tervezése pedig még korábbi. Közben a színpadi technika megy előre, amit akkor nem is láthattak, hiszen óriásit növekedett az igény. 

Szavazás: 14 igen - egyhangúlag. 

14:28 - Aréna, mint ékszerdoboz üzemeltetése

Horváth Jácint elmondta, végre megjött a hivatalos válasz, így ezt az ügyet is le tudják zárni. Balogh László emlékeztetett: korábban az ÉVE azt mondta, évi 300 millió forintból lehet üzemeltetni az Arénát, de aztán a számok ma már mást mutatnak. Ezt folytatta Szabó Szilárd is: szerinte ez az égszerdoboz sokkal komolyabb törődést érdemelne. Nem kellett volna ilyen huszárvágással megszüntetni az üzemeltető kft-t. A mostani kapcsán nem azt mondja, hogy rossz kezekben van, de lehetne jobb is. A végelszámolásnál többször elmondták, hogy a 90 milliós csöpögtetés csak a túlélésre volt elég, de amennyit most szán az ÉVE az Arénának, abból már lehet gazdálkodni. 

Fodor Csaba reflektált: ennek a korábbi döntésnek semmi köze nem volt a politikához. Az ÉVE szerint felesleges volt, hogy ahány létesítmény, annyi cég és annyi fizetés. Plusz nem tapasztalták az akkori cégvezetéstől - Fitos István vezette korábban az Arénát - azt az akarást, ami felé most végre elindult az üzemeltetés. Nyilván az idő dönti el, hogy kinek van igaza, de az eddigi jelek alapján jó döntést hozott az ÉVE.  Az ügyről legutóbb itt írtunk: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202402/arena-a-reformatus-bolyai-a-voros-poszto-es-az-osszegyujtott-konzultacio 

Horváth Jácint is leszögezte: az átszervezésnél a hatékonyság volt a fő cél. A strandon nyáron sok munka van, közben az Arénában nincs annyi, télen pedig mindez megfordul. Már most 3 színházi előadás le van foglalva az Arénában. 1500 főt tud befogadni a létesítmény, így a KKK-nak mindez nem vetélytársa. Több felszólaló nincs. 

Szavazás: 8 igen 2 nem 4 tartózkodás - elfogadva. 

14:23 - Üzleti tervek - Koszos a város és nagy a fű? 

Több ponton is átrohant a közgyűlés, kanizsai mércével, meglepően gyors a tempó. A Via üzleti terve azonban hozott felszólalást. Balogh László kért szót: nagy cégről van szó, aminek örülhetünk is, de sokak kérdése: miért nem kaszálnak többet, s sokak szerint piszkos a város. Tudja, hogy ezt nem lehet most megoldani, de ellenzéki képviselőként ezt fel kellett vetnie.  

Horváth Jácint hangsúlyozta: a Via mostani költségvetése a minimális ellátásra elegendő. Egy plusz brigád felvétele évi 20 millió forintot jelentene a városnak. Az optimálisabb kaszálás és parkgondozáshoz újabb 50 millió forint kellene a szakemberek szerint. 

Több kérdés nincs, szavazás, elfogadva. 

14:12 - Költségvetés 

Horváth Jácint ismertette az előterjesztést. Balogh László szólalt fel: 15,7 millárdos város Kanizsa, van ugyan több pont, amit korábban nem szavaztak meg a mai előterjesztésből, de a mostanit támogatni fogja. Emlékeztetett: 59 millió forint maradványösszeg van, mi a terve a polgármesternek? 

Horváth Jácint szerint a maradványra lehet úgy tekinteni, hogy sok, de úgy is, hogy milyen kevés. Hiszen egy ekkora városnak mindig kellene lennie ennyi tartalékának. Megjegyezte: aggódva figyelik az Iparűzési adó kapcsán a kormány terveit, így a lehető legtöbb összeget szeretné átvinni 2025-re. E témában is beszélgettünk már Horváth Jácinttal: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202410/biztos-hogy-szukiteni-fogja-az-onkormanyzatok-mozgasteret-elvonasok-az-iparuzesi-adonal 

Szavazás: 13 igen - 1 tartózkodás. 

Mindezek után Chiappin Maximot megválasztották a Pénzügyi Bizottság külső tagjának. Az eskü kicsit nehezen ment, de végül sikerült felesküdnie az új tagnak. 

14:08 - Interpellációk I.

Új rendszer van, minden képviselő először jelzi, hogy milyen ügyben fog szólni, az ülés végén. Gábris Jácint 8, Balogh László 3 témát fog hozni. Károlyi Attila 1 témát vet fel, Szabó Szilárd pedig 4-et. Jelentkezett Radics Bálint is, ő 3 témában. Gondi Zoltán 1 témát hoz, Dénes Sándor polgármester 5 felvetéssel készült. 

14:03 - Jön az első soros ülés, Bata Hajnalka távozott

Horváth Jácint a forgatókönyv ismertetése előtt felolvasta Bata Hajnalka lemondását. A Helyi Választási Bizottság az ügy miatt ma tartott ülést, s elfogadta Bedő György érkezését Bata Hajnalka helyére, erre 8 napig lehet fellebbezni. 

A mai bejelentés: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202410/bedo-gyorgy-valtja-bata-hajnalkat-a-kepviselo-testuletben 

Korábbi cikkünk az ügyről: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202410/lemondott-bata-hajnalka-fideszes-kepviselo 

Mindezek után Horváth Jácint polgármester ismertette a napirendeket. 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.