Aréna, a református Bolyai, a vörös posztó és az összegyűjtött konzultáció

facebook megosztás

Legutóbbi lapszámunk a januári soros ülés előtt egy nappal jelent meg. A közgyűlés napirendjei közül leginkább az Aréna üzemeltetése körüli vita és a polgármester Cseresnyés Péterrel történő egyeztetéseinek bemutatása szolgáltat még virtuális kardcsörtetést a két oldal között. De nem sokkal a Vasemberházban történtek után jött egy újabb sajtótájékoztató Horváth Jácinttól, amin az aHang konzultációgyűjtő-kezdeményezésének kanizsai sikereit ismertette.

közgyűlés

A tavaly májusi közgyűlés zárt ülésén döntött arról az ÉVE-frakció, hogy visszahívja Fitos Istvánt, akit Balogh László a pandémia alatt, egyszemélyi döntéssel nevezett ki a Kanizsa Aréna Kft. ügyvezetőjének. Az új üzemeltető cég elindulását azonban a Miniszterelnökség még dokumentumok hiányára hivatkozva nem hagyta jóvá. Ez a Fidesz szerint az ÉVE meggondolatlan döntésének a következménye. Ezzel szemben Fodor Csaba elmondta, ez egy költséghatékony lépés, ami leginkább azért fáj a helyi Fidesznek, mivel a hozzájuk köthető bizottsági tagok nem vehetik át az ezért járó nem kevés fizetést. A frakcióvezető ezen gondolatát később a közösségi oldalán is alátámasztotta az ÉVE. A poszt ezen része a következőképpen fogalmaz: „2021. június 11-én, a rendkívüli jogrend végóráiban Balogh László polgármester megalapította a Kanizsa Aréna Nonprofit Kft-t, kinevezte Fitos Istvánt ügyvezetőnek 400.000 Ft havi megbízási díjjal. Fitos István ezt követően műszaki vezetőnek nevezte ki Végh Lászlót 700.000 Ft-os fizetésért, majdnem kétszer annyiért, mint amennyit ügyvezetőként maga keres. Végh László 2014-2019 között Tornyiszentmiklós „független” polgármestere volt, miközben Rodekné Hederics Erika a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft-nél projektmenedzserként alkalmazta. 2019-ben Tornyiszentmiklós első emberének nem sikerült újráznia, de a Fidesz megyei listáján bekerülhetett a Zala Megyei Közgyűlésbe. Idő közben megvált tőle a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft., de Fitos István állást kínált neki. Ismerős a történet valahonnan? Naná! Fitos István volt korábban a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Akkor Bizzer Andrásnak külön pozíciót kellett létrehoznia, ahol informatikai igazgatóként 413.000 Ft-os fizetésért felügyelhette egyetlen beosztottját.” 

A januári, 96 oldalas polgármesteri tájékoztató egyik alpontjában szerepelt a Bolyai-iskola fenntartóváltása. A szülők és a pedagógusok februárban fognak e kérdésről szavazni, Balogh László előterjesztése azonban már most kinyilatkozta volna, hogy a város nem gördít akadályt a váltás elé. A legendás épület tulajdonosa az önkormányzat, így ehhez mindenképpen közgyűlési döntés kell. Az ÉVE-frakció nem fogadta el a váltást, és arról döntöttek, a kérdés csak akkor kerüljön vissza a közgyűlés elé februárban, ha a voksolás eredménye alapján támogatják az érintettek a református egyház szerepvállalását. Fodor Csaba szerint Balogh László azért tette ezt a kérdést a beszámolójába, hátha átsiklik felette az ÉVE. De, mint ahogy a frakcióvezető fogalmazott, nem jött be a mutatvány, s ez az ügy sokkal többet érdemel annál, minthogy egy szimpla szavazással elintézzék.

Régi visszatérő már a közgyűléseken a Balogh-Cseresnyés találkozók memoranduma. A Fidesz szerint méltatlan szemelvény rendre szerteágazó vitát hoz, most leginkább Károlyi Attila fogalmazott sarkosan, mint mondta, nem volt véletlen, hogy az első döntéseik között szerepelt Cseresnyés úr hivatali irodájának megszüntetése. Károlyi úgy látja, Cseresnyés betelepedett, holott nem ez a feladata, bár azt nehéz megmondani, hogy min dolgozik, hiszen az elmúlt 3 év alatt egyszer szólalt fel a parlamentben. A térség országgyűlési képviselője úgy látszik figyelemmel kíséri a Kanizsa Médiaház közgyűlési közvetítéseit, hiszen reagált a vitában elhangzottakra. Egy rövid üzenetet írt a Bizzer Andrással egy önkormányzati irodában készült fotójához, méghozzá ezt: „Péntek reggeli munkamegbeszélés, vörös posztó Gyurcsány helyi arcainak”

közgyűlés

Ugyanaznap Horváth Jácint tartott sajtótájékoztatót a hivatalban. Az ÉVE-frakció politikusa elmondta, Kanizsa is csatlakozott ahhoz a civil kezdeményezéshez, amely a kormány legújabb kérdőívének összegyűjtését célozta meg. Nagykanizsán több mint 5 ezer lapot adtak le, ami az egyik legtöbb a vidéki városok közül. Horváth hangsúlyozta: Orbán Viktor viccet csinált a saját konzultációjából. A miniszterelnök ugyanis megszavazta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagot. Holott a kérdőív két pontja is a szomszédos országnak szánt uniós forrásról és a fegyverküldésről szólt, amit a kitöltők, így jelentős többségben a Fidesz szavazói, nem támogattak. Az ÉVE frakcióvezető-helyettese szerint ez mind igazolja, hogy egy több mint 10 milliárd forintba kerülő, propagandaeszközről van szó a nemzeti konzultáció esetében. A dokumentumok összegyűjtését az aHang csoport kezdeményezte. Korábbi közleményük alapján ezzel akarnak rávilágítani arra, hogy az emberek propaganda helyett valódi kérdésekről – például az oktatásról helyzetéről – akarnak véleményt nyilvánítani. A felhívás Kanizsán kiemelkedően sikeres volt. Ráadásul az 5 ezer ív mellé több száz darab érkezett a környező településekről, így Letenyéről, Bázakerettyéről és Liszóból. Horváth Jácint leszögezte, ez a konzultáció már a fideszes szavazók között sem ért célt, hiszen a kipostázott ívek mindössze 20 százaléka lett visszaküldve, ráadásul a kormány egyik korábban megjelölt célját sem érte el, hiszen a miniszterelnök feltételül szabta, hogy megkapja az ország az EU-s pénzeket, ám azok kétharmada még mindig zárolva van.

MIKÓ-BARÁTH György

fotó: Horváth Zoltán

 

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. február 7-ei számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.