„Biztos, hogy szűkíteni fogja az önkormányzatok mozgásterét” – Elvonások az iparűzési adónál

facebook megosztás

Járási fejlesztési alapokba irányíthatják a helyi iparűzési adó egy részét. A napokban a tervezetről már Varga Mihály pénzügyminiszter, Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára és Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter is beszélt. A felvetés szerint jelentős összegeket vonnának el a településektől, amikre aztán külön kellene pályázni, régiók szerinti elosztásban. 

Régóta rendszeres ellenzéki kritika a Fidesz-kormányokkal szemben az önkormányzatiság csorbítása. Először a Népszava írt arról, hogy a helyhatósági választás eredményei hozhatták magukkal ezt az ötletet, amely ismét megköti a települések lehetőségeit. A tervezet alapján ugyan Nagykanizsa járási központ lehet, viszont a pályázatok elbírálásához kétharmados többség kell. 

– Ha Nagykanizsa 1 szavazatot jelent, jól lehet, hogy lakosságszámra 70-80 százaléka ennek a régiónak, akkor is a többiek azt tesznek ezzel az elvont pénzzel, amit ők akarnak. Függetlenül attól, hogy mondjuk Nagykanizsa városa mit akar. Ez két szempontból is aggályos. Az egyik szempont, hogy nem lakosságarányosan fogunk beleszólni esetleg a döntésekbe, de ezt ma még nem tudjuk, de lehet, hogy így lesz. Ez komoly problémákat vethet fel – mondta el Horváth Jácint, Nagykanizsa polgármestere. 

adó

A másik jelentős probléma, hogy ebből a pénzből az infláció miatti különbözetet is biztosítanák az önkormányzatok. Ugyanakkor biztosan nem számolhatnak előre ezzel az összeggel, így mindez a 2025-ös költségvetések kialakítását is nehezíti. 

– Tulajdonképpen a szabadfelhasználású forrásainknak a célzott átcsoportosítása fog megtörténni. Ha szerencsénk van, forintálisan nem járunk sokkal rosszabbul, de nem szabadfelhasználású forrásaink lesznek, hanem meghatározott beruházásokra pályázhatunk, úgy használhatjuk fel. Biztos, hogy szűkíteni fogja az önkormányzatok mozgásterét – tudtuk meg Czirákiné Pakulár Judittól, Zalakaros polgármesterétől. 

A téma kapcsán nemrég a Szabad Európa azt írta, Navracsics Tibor a Pest Vármegyei polgármestereket megpróbálta összehívni, de annyian fejezték ki nemtetszésüket, hogy a miniszter inkább lemondta a fórumot.  

M-B.GY.

(Kép: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.