Visszavonták a kanizsai menhely működési engedélyét - válaszolt a Kormányhivatal

facebook megosztás

Azonnali hatállyal visszavonták a Nagykanizsai Élettér Állatmenhely működési engedélyét. A szervezetnek jelenleg 30 napos határideje van arra, hogy kiürítse a telepet. Ellenkező esetben akár egymillió forintos büntetésre is számíthatnak. 

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, még 2024 áprilisában röppentek fel először azok a lejárató állítások, amelyekkel a menhelyet működtető, valamint a gyepmesteri feladatokat ellátó egyesületet támadták. A forrás vélhetőleg egy magát állatvédőnek valló csoporttól indult. Egy az állategészségügyhöz beérkezett feljelentés miatt már korábban is tartottak vizsgálatot a helyszínen, a fő kifogás jelenleg egy szennyvízelvezető-csatornarendszer hiánya.

- Hiányosságokat tapasztaltak és felszólítottak bennünket a hiányosságok pótlására. Kérték az intézkedési tervet, hogy milyen határidőkkel tudjuk ezeket a problémákat megoldani, mi megadtuk, ők meg nem fogadták el. Durván másfél hónapot kaptunk a betonozásra, a szennyvízelvezetésre és az egész karbantartásra, tehát ennyi idő alatt mi ezt nem tudjuk megcsinálni. Mondtuk is, fellebeztünk, nem fogadták el, tehát maradt ez a másfél hónapos határidő - tudtuk meg Varga Károlynétól, az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület elnökétől. 

állat

Az elnök hangsúlyozta, a szükséges fejlesztés tervezése folyamatban van, a kiírt szeptember végi határidő helyett azonban kivitelező hiányában csupán december végére tudnák befejezni a munkálatokat. A 30 napos kiürítést jelenleg elképzelhetetlennek tartja a vezetőség, hiszen minden társszervezet teljes létszámmal működik. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, súlyos következményekkel kell számolniuk. 

- Meg leszünk büntetve. Pénzbüntetést kapunk, egymillió a felső határa, gondolom, hogy mi ezt fogjuk kapni, mert a jószándéknak itt nyoma sincs sajnos. Csak azt nem tudom, ha ezt kifizetjük, akkor utána mi lesz, tehát ugyanúgy fennáll a probléma. Meg tudjuk csinálni ezt a szennyvízelvezetést, ugye ez most a fő gond, ami nincs még készen, a tervek folyamatban vannak, de hát ilyen hirtelen nem tudtunk leakasztani mesterembereket, tervezőt stb. Mindenkinek dolga van, nem erre vártak, hogy most nekünk azonnal munkába álljanak - mondta el az elnök. 

Varga Károlyné hozzátette, hálásak lennének, ha lenne olyan vállalkozó, aki az említett munkálatok sürgős elvégzésében segítene tudna. Az ügyben kerestük a működési engedélyt visszavonó hatósági állatorvost is, ő azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyben. 

SZ.F.

Frissítés:

Délután írásos választ kaptunk a Zala Vármegyei Kormányhivataltól. Őket levélben kerestük a következő kérdésekre szerettünk volna választ kapni:

  • Úgy tudjuk, hogy 3 évvel ezelőtt, a most visszavont működési engedélyt ugyanaz a hatósági állatorvos aláírásával adták ki. Úgy tudjuk, hogy azóta a feltételek nem változtak. Mi történt most, hogy a 3 éve ugyanazon szempontrendszer szerint kiadott engedélyt a hatóság visszavonta? 
  • Úgy tudjuk, hogy egy meghatározható körből az utóbbi időben rendszeresen érkeztek feljelentések a menhellyel kapcsolatban. Ezen feljelentések mennyiben befolyásolták a mostani döntés meghozatalát? 
  • Kinek a dolga lesz és milyen megoldást találnak a menhelyen őrzött kutyák további elhelyezésével kapcsolatban? 
  • Mivel ez a menhely több önkormányzat gyepmesteri feladatait is segíti, ellátja, a 30 napos megszüntetési határidő elegendő-e arra, hogy az önkormányzatok megoldják az így hirtelen nyakukba szakadó problémát?  
  • A végén pedig a legfontosabb? Hányszor és milyen egyeztetések előzték meg a működési engedély visszavonását előíró döntést? Próbált-e a hatóság segíteni az esetleges – az ország talán valamennyi hasonló intézményében fennálló – hiányosságok megszüntetésében?

    A fenti kérdésekre az alábbi választ kaptuk: 

    "Tisztelt Szerkesztő Úr!

    Megkeresésére a következő választ adjuk:

    „Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület által működtetett állatmenhely/otthonnal kapcsolatban 2024. július 15. napján érkezett bejelentés a Zala Vármegyei Kormányhivatalhoz. A hatóság július 18-án helyszíni ellenőrzést tartott, melyen az egyesület képviselője is részt vett, a jegyzőkönyvet átvette. A hatóság az egyesületnek határidőt adott a hiányosságok pótlására, azonnali bezárásra nem került sor. A határidő letelte után megtartott utóellenőrzésen megállapítást nyert, hogy a hiányosságokat maradéktalanul nem pótolta, ezért a hatóság elrendelte a menhely bezárását, az állatok elhelyezését az egyesületnek kell megoldania a felszámolási terv alapján.”

    Üdvözlettel: 

    ZVKH Sajtó"

(Kép: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.