Napelemek a MAORT-telepen és a Kossuth tér hársfái – Közgyűlési sorok

facebook megosztás

Szándékosan magyarázta félre a Fidesz a Kossuth tér átalakításának és a MAORT-telep napelemeinek kérdését is – szögezte le a közgyűlés utáni interjúnkban Fodor Csaba. Az ÉVE frakcióvezetője elmondta, nem lesznek kivágva a 40-50 éves hársfák, most csak egy tervet fogadtak el arról, hogy megvizsgálják a leendő parkoló lehetőségét. Utóbbi téma kapcsán pedig egyértelmű lakossági kérés volt, hogy lépjenek az ügyben.

A ciklus korábbi üléseihez viszonyítva, mondhatni békés mederben zajlott a 2019 októbere óta regnáló testület utolsó soros közgyűlése. Ahogy arról csütörtökön már beszámoltunk, két napirend azért hozott némi csörtét. A Kossuth tér parkolósítása és a MAORT-telep leendő napelemei kapcsán is Balogh László polgármester leszögezte, nem ért egyet, mivel előbbinél leveszik a helyi védettséget, utóbbinál pedig 40-50 éves hársfákat kell kivágni.  

kgy

– Szó sincs erről. Arról van szó, hogy mi érzékeltük már évekkel ezelőtt, hogy a kórház parkolási gondjait meg kell oldani, hiszen az tűrhetetlen, ami a kórház környékén és a kórház környéki utcákban van. Ennek érdekében most megcsináljuk hamarosan a kórház úti parkolót (a gyorsétteremnél – a szerk.), ami ezen kicsit enyhíteni fog. S zalaegerszegi mintára, megvizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy a ma funkció nélküli Kossuth tér háromszögét, ami a kereszteződésig megy, ahol régen volt a Szentháromság-szobor, az a rész, abban tudunk-e úgy parkolót kialakítani, hogy minél kevesebbet vagy akár egyáltalán ne kelljen kivágni fákat – mondta el Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője. 

A másik vitásabb szemelvény a költségvetés-módosítás volt. A városnak 500 millió forint plusz forrása keletkezett, így Horváth Jácint 7 javaslatot nyújtott be. Ahogy azt tegnap olvashatták, az egyik a Csó-tó jubileuma kapcsán tartott háromnapos Város Napja, de jelentős támogatást kapott a Via Kanizsa is. Az ülés alatti vitában Horváth Jácint úgy fogalmazott, ha a polgármester eredeti tervezetét meghagyják, a Via Kanizsa májusig tudta volna ellátni a teendőit.

– Ennek a módosításnak a legnagyobb tétele, mintegy 270 millió forintos tétel volt a Via Kanizsa részére. Azokat a forrásokat, amiket tavasszal nem tudtunk nekik odaadni, ezeket biztosítottuk a számukra, hogy az év végéig a városüzemeltetési feladatait biztonsággal el tudja látni. Itt azért másfél milliárdos cégről beszélünk. A költségvetésében ez a tétel nagy, de szükséges volt ahhoz, hogy a parkgondozási, köztisztasági feladatok ellátásra kerüljenek. Tisztességesen, ahogy az eddigi hónapokban is megtörtént – fogalmazott Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese.

A költségvetési módosítások között szerepelt 5 millió forint a sakkozóknak. A klub ennek az összegnek is köszönhetően elindulhat az európai bajnokcsapatok versenyén, valamint Demeter Dorina olimpiai felkészülését is biztosítják. 

M-B.GY.

(Képek: Horváth Zoltán)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.