Lemond(ott) Bata Hajnalka fideszes képviselő?

facebook megosztás

Szabálytalanságok gyanúja merülhetett fel a nagykanizsai közgyűlés frissen esküt tett fideszes képviselőjének vármegyei alelnökké választásakor. Összeférhetetlenség esetén, a 17 órás képviselőséggel bekerülhetett volna a képviselőasszony akár a rekordok könyvébe is, de a helyzet nem ilyen egyszerű.

Pénteken dél körül érkezett szerkesztőségünkbe a hír, miszerint Bata Hajnalka önkormányzati képviselőt a Zala Vármegyei Közgyűlés társadalmi megbízatású alelnökké (egy freudi elszólás* következtében korábban "alpolgármesterré" kifejezés szerepelt itt) választotta. Akkor még úgy tűnt, Bata Hajnalka kénytelen lesz a mandátumát visszaadni, mivel az új megbízatása összeférhetetlen az önkormányzati képviselőségével. Érdeklődtünk a Polgármesteri Hivatalban, de lapzártáig nem tudtuk meg, hogy ez megtörtént-e.

2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól 36.§. (2) szerint: „A települési önkormányzati képviselő nem lehet a vármegyei közgyűlés elnöke, alelnöke, főpolgármester, főpolgármester-helyettes.”

Ez a paragrafus azonban mást is megfogalmaz azzal, hogy nem lehet önkormányzati képviselő a vármegyei közgyűlés alelnöke. Bata Hajnalka a Vármegyei Közgyűlés alakuló ülésének időpontjában a Nagykanizsa MJV önkormányzatának képviselője volt. Ilyen tisztségében viszont nem is lett volna jelölhető alelnökké, mivel a jogszabály logikája kimondja, nem lehet a nevezett tisztség viselője.

… és ez még nem minden.

Kérdés az, ki tudott Bata Hajnalka képviselővé választásáról. Ellenzéki képviselőket kérdeztünk, hogy miként zajlott a szavazás, mikor találkoztak a határozati javaslatot is tartalmazó előterjesztéssel. Mint kiderült, a közgyűlés újraválasztott elnöke volt az, aki szóban(!) terjesztette elő a javaslatot. Ő nem említette meg Bata képviselő összeférhetetlenségét. A megkérdezett képviselők azt mondták, nem ismerték a jelöltet, azt meg főleg nem tudták, hogy Nagykanizsán képviselő lett. A teljességhez tartozik, hogy a fent említett jogszabály méltatlanságról szóló fejezete szerint az ülésen jelen levő Bata Hajnalkának jelezni kellett volna, hogy a megválasztása, de már a jelölése is problémás lehet a betöltött funkciója miatt. Ő ezt nem tette meg.

A történtekkel kapcsolatban kerestük Bata Hajnalkát, ő azonban hívásunkra nem reagált. Természetesen, amennyiben a képviselő/alelnök asszony el kívánja mondani véleményét, annak teret adunk. A Vármegyei Közgyűlést is keresni fogjuk a történtek törvényességének megítélésével kapcsolatban. Amennyiben kapunk válaszokat, folytatjuk!

Tar Mihály

(Kép: Horváth Zoltán)

Megjelent a Kanizsa Újság 2024. október 9-ei számában. 

* A városi legenda szerint korábban Bata Hajnalka, ki tudni poénból vagy komolyan gondolva, jelezte, hogy szerinte ő alkalmas alpolgármester lehetne az új testületben. Innen eredhet az elírás, mely az írás egyéb tartalmi részén nem változtat. T.M.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.