Nagy változás jön Youtube-ra: így tennék biztonságosabbá a platformot

facebook megosztás

A YouTube új intézkedéseket vezet be a tinédzserek védelmében. A videómegosztó-platform algoritmusai a jövőben nem fognak olyan videókat javasolni a 13-17 éves korosztálynak, amelyek idealizálják a fittséget, testsúlyt vagy más fizikai jellemzőket, ezzel megóvva őket a testképzavarokról - számolt be az újdonságokról a The Guardian.

A globálisan életbe lépő változtatás nem tiltja meg ezen a videók megtekintését, csupán annak szab gátat, hogy az algoritmus a megtekintést követően újra ilyen tartalmakat ajánljon fel a fiatal felhasználók számára.

Garth Graham, a YouTube globális egészségügyi vezetője hangsúlyozta, hogy fiatalkorban a személyiség még alakulóban van, ezért nagy szerepe van annak, hogy milyen tartalmakkal találkoznak ebben a felhasználók újra és újra.

Az idealizált reprezentációkat látva például irreális elvárásokat támaszthatnak saját magukkal szemben, amit az algoritmus folyamatosan ismétlő tartalomajánlása tovább erősíthet.

A platform szakértői szerint egyes tartalmak, amelyek önmagukban ártalmatlannak tűnhetnek, problémássá válhatnak ismételt megtekintés esetén. Az új szabályozás olyan videókra vonatkozik, amelyek például bizonyos fizikai tulajdonságokat idealizálnak, vagy társadalmi agresszióra ösztönöznek.

Az algoritmuslogikában éppen ezt a folyamatos ismétlést tartják a szakemberek az egyik legnagyobb problémának. A nagy platformok algoritmusai folyamatosan monitorozzák a felhasználók aktivitását, majd úgy ajánlanak tartalmakat, hogy a használók a lehető legtöbb időt töltsék el az oldalon.

portfolio.hu

(Kép: Shutterstock)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.