Az eső sem gátolhatta az idei Kanizsai Bor - és Dödölle Fesztivált - frisstíve!

facebook megosztás

A zord időjárás ellenére is sok embert vonzott a 18. Kanizsai Bor - és Dödölle Fesztivál. A szervezők a program jelentős részét az eredeti tervek szerint meg tudták rendezni. 

Az esős időjárás miatt az eredetileg a Magyar Plakát Ház udvarán tartott Rock-kertet és a szombati Népdalkörök Pódiumát is áthelyezték a Medgyaszay Házba. A két eltérő műfaj kedvelői mindkét nap igyekeztek megtölteni a művelődési intézmény nézőterét.

Pénteken több formáció szórakoztatta a közönséget, köztük a nagykanizsai Your Last Steps zenekar. Partics Krisztián frontember szerint jó kezdeményezésnek számít, hogy ez a műfaj is szerepel egy városi fesztivál repertoárjában.

- Mindig is nagy múltja volt Kanizsán a rockzenének, ami az utóbbi években talán kicsit kikopott. Ezért is örülünk neki, hogy egy kicsit talán visszahozzuk a régi időknek azt részét, amiben a rockzene és azoknak a változatai is teret nyernek a város életében. Nyilván mindenféle stílusban nagyon sok remek előadó és együttes van, így jó, hogy kicsit színesíthetjük a városnak a reprezentatív dolgait – árulta el Partics Krisztián, a Your Last Steps énekese. 

A tradicionális főzőverseny megnyitóját szombaton délelőtt tartották az Erzsébet téren. A szervezők két kategóriát hirdettek, a csapatoknak a dödölle mellett lehetőségük volt valamilyen tradicionális egytálételt készíteniük. A zord körülmények ellenére kilenc társaság döntött a részvétel mellett, 00157 a Virág Benedek Ifjúsági Vegyeskar tagjai évek óta főznek együtt, versenyen azonban most először indultak közösen.

- A dödöllét tejföllel tálaltuk, hagyományos dödöllét készítünk. A receptet azt nagyanyámtól kaptuk, így az alapján dolgoztuk ki és próbáljuk minél jobbra megcsinálni - tudtuk meg Herczeg Valtertól, a Virág Benedek Ifjúsági Vegyeskar csapatvezetőjétől. 

A szakmai zsűri végül a Pannon Egyetem és a Nagykanizsai Thúry-Technikum közös csapatának dödölléjét ítélte a legjobbnak, míg az egytálételek kategóriában az „Egy tál dödölle, ennél is belőle” nevet viselő csapat lángosa végzett az élen. Ferenczi István mesterszakács, a zsűri elnöke úgy fogalmazott, hiába szerepelt idén kevesebb csapat, színvonalas és erős mezőny gyűlt össze.  

- Meglepően a dödöllénél, az első három helyezett mind a hármunknál első helyezett volt és elsőre jött ki. A másik kategóriában, ott már egy kicsit nehezebb volt a helyzetünk. Tudniillik, egy lángost hasonlítson össze valaki egy párolt szarvascombbal. Nehezebb volt a döntés, viszont ott szigorúan, szakmailag és technológiailag kerestük a hibákat a jó ételben – árulta el Ferenczi István mesterszakács. 

Néhány délelőtti, kora délutáni program elmaradt ugyan, de az Erzsébet térre szervezett nagykoncerteket egyaránt sikerült lebonyolítani a tervezett időpontokban. Pénteken az LGT sztárjai, szombaton az Irie Maffia és Soulwave lépett fel, utóbbi formáció koncertjére már megtelt a tér nagyobb része. Kovácsné Mikola Mária, a fesztivált a Kanizsa Turizmusáért Egyesülettel és a Kultúrával a Fiatalokért Egyesülettel közösen szervező, Kanizsai Kulturális Központ igazgatója úgy fogalmazott, a körülményekhez képest sikeres fesztiválon vannak túl.

- A hőmérséklet az nem volt kedvező vagy kellemes, ami az évszaknak megfelelő, ennek ellenére azért az LGT Zenevonat szuperkoncertjén szépen megtelt a tér és nagyon jól érezték magukat az emberek. Aztán a Queen Tribute zenekar nagyon jó hangulatot generált, úgyhogy kitartottak a téren résztvevők, egészen a DJ-kig. Azt gondolom, hogy köszönet a kanizsai közönségnek, hogy velünk volt. A mai délelőtt folyamán megint megkönnyeztek bennünket az égiek, de ez a főzőcsapatokat nem tántorította el - mondta el Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója. 

Az idei Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztiválon a szervezők folyamatosan kapcsolatban voltak a katasztrófavédelem munkatársaival a fesztivál lebonyolítását illetően. A programkavalkádról bővebb összeállítást láthatnak későbbi műsorainkban. 

dödölle

A zord időjárás ellenére is sok embert vonzott a 18. Kanizsai Bor - és Dödölle Fesztivál. A szervezők a program jelentős részét az eredeti tervek szerint meg tudták rendezni. 

A közönség szórakoztatásáról a két nap során olyan zenekarok gondoskodtam, mint a Soulwave, az Irie Maffia vagy a Zenevonat az LGT sztárjaival. A Medgyaszay Házba áthelyezett kisszínpadon pénteken a rockzene, szombaton pedig népi kultúra rajongói találhatták meg szórakozásukat, de gyermekműsoroknak is otthont adott az intézmény. A főzőversenyen összesen kilenc csapat vett részt, a zsűri a PENKeri csapatának dödölléjét ítélte a legjobbnak. 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.