Ez szeptemberi időjárás? – A megkérdezett kanizsaiak többsége szerint nem

facebook megosztás

Rekordmennyiségű csapadék, heves széllökések és 10-15 fok közötti maximumok jellemezték az elmúlt napok időjárását az ország szinte teljes területén. A hét második felében ugyan visszatér az ilyenkor megszokott kora őszi idő, a megkérdezettek szerint azonban a jelenlegi hideg és a hőmérséklet-különbségek megviselik az arra érzékenyek szervezetét.

Szeptember elején még figyelmeztetés volt érvényben a hőség miatt, néhány nap alatt azonban késő ősziesre fordult az időjárás, ami heves esőzéseket okozott az egész országban. A Borisz névre keresztelt ciklon hatására lezúduló víztömeg miatt a Lajta és a Duna egyes részeinél is árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A megkérdezett kanizsaiak szerint nehéz ilyen gyorsan alkalmazkodni a hideghez. Boros Tiborné nemrég jött haza a Balatonról. Mint azt elmondta, éppen a nyaralása idején köszöntött be ősz.

– A Balatonra rá sem lehetett ismerni, én most barátkozom újra, hogy visszajöttem, de még ki kell menni, remélem, hogy jobb időnk lesz még ősszel. Nagyon sok minden kárba ment és sajnos fog is. Ahogy a televízióból látom, hogy micsoda árvizek vannak, Ausztriában leesett a hó. Ez nem szeptember elejére jellemző – fogalmazott Boros Tiborné. 

eső

Az idősek szervezetét viseli meg leginkább a hirtelen jött hideg, amit több megkérdezett is megerősített. Magura Jánosné szerint a folyamatosan változó időjárás az, ami a legmegterhelőbb.

– Nagyon rossz ez most, a hirtelen változás. Főleg az időseknek, akik szívesek vagyunk, mint én is. Nagyon-nagyon megvisel. Annyira megvisel, hogy egyik nap még 36 meg 37 fok, másnapra meg már szinte 20 alá megy – árulta el Magura Jánosné.

Nem mindenki panaszkodik a hideg miatt, hiszen ahogy Szabó Gyuláné mondta, úgysem lehet rajta változtatni. Ő kiemelte azt is, neki nem okoz panaszokat a szélsőséges időjárás.

– Én jól, jól viselem. Ilyen időnek kell lenni, hát ősz van – mondta Szabó Gyuláné. 

Ma az ország délnyugati részén hullott a legnagyobb mennyiségű csapadék, azonban kedden már felszakadozhat a felhőzet és a hőmérsékleti maximumok 20 fok körül alakulhatnak. Az előrejelzések szerint a hét utolsó napjaiban napsütés és akár 25 fok is lehet.

T.CS.

(Kép: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.