Percről percre a ciklus utolsó közgyűléséről - frissítve!

facebook megosztás

Utolsó közgyűlését tartotta a 2019 októbere óta regnáló testület. Döntöttek ma a városatyák a költségvetés módosításáról, ezek alapján jövőre dupla ünnep és háromnapos lehet a Város Napja, de plusz támogatást kap a Via Kanizsa is, valamint az új ipari park.

Valószínűleg utoljára ismertette a napirendi pontokat Balogh László polgármester. Az ülés, mondhatni fő témája, a költségvetés-módosítás volt. A városnak 500 millió forint plusz forrása keletkezett, így Horváth Jácint hét átcsoportosítást indítványozott. Mint kiderült, jövőre a Csó-tó 50. születésnapja alkalmából, egy külön rendezvényt tartana a város, amihez a Város Napját is csatolnák, így a megszokott időpont helyett, a mostani terv alapján, május 1 és 3 között lenne egy háromnapos rendezvény. Ehhez összesen 35 millió forintot csoportosított Horváth Jácint módosítása.

A tanácskozás végén két napirendet zárt ülésen tárgyaltak a felek. Itt a városvezetés nem fogadta el a Volánbusz öt évre szóló ajánlatát, a megválasztott polgármester szerint túl nagy összegről szólt és nem biztosított semmilyen fejlesztést, így csak 1 vagy 2 éves szerződést fog kötni Nagykanizsa a buszközlekedés kapcsán. A másik szemelvényben arról született döntés, hogy a városi cégek vezetői kéthavi jutalmat kapnak, amire ugyanakkor a testület külön támogatást nem ad, hanem az érintett cégeknek a saját büdzséjükből kell azt kigazdálkodni.

A Balogh László polgármesterségével, de ÉVE többséggel regnáló testület ma búcsúzott. Az októberi ciklustól sok új szereplő nem kerül a Vasemberházba, Bata Hajnalka és Hokker Tibor lesz az érkezők oldalán, míg Erdős László és Tóth Nándor nem folytatja politikai szerepvállalását. A mai soros ülésről honlapunkon, Percről percre rovatunkban olvashat, interjúkkal holnap jövünk, míg Horváth Jácint értékelőjét már ma is megnézhetik, Napi Kanizsa című műsorunkban.

M-B.GY.

 

10:58 - Munkásszálló és a Képtár

Károlyi Attila világított rá, felháborító, hogy Cseresnyés Péter egyik ügyben sem segített és az is, hogy Lázár János, aki most az ország atya úr istene, azt mondta, akkor kapja vissza a város a Képtárát, ha Balogh László lesz a polgármester.

Balogh László szerint ilyen erős állításokat ő nem tenne. A Munkásszálló visszaszerzése most valóban nem sikerült, de úgy tudja, vannak kanizsai tárgyalások az ügyben.

Szavazás a beszámolóról: 12 igen, 0 nem 3 tartózkodás.

A ciklus utolsó közgyűlésének nyílt része lezárult. Balogh László búcsúzik: hamarosan hasonló formában folytatja a testület, Erdős László és Tóth Nándor búcsúzik a Vasemberházból, bár Balogh László szerint a szeptember sok mindent hozhat. De a nyilvánosságától itt és most elbúcsúzik. Ezzel lezárult az ülés.

10:53 - Városfejlesztő beszámolója

Fodor Csaba szeretné, ha az öt év alatt egyszer egyhangúlag menne át egy napirend a Városfejlesztő kapcsán. Balogh László elmondta, sok költség ment bérre a Városfejlesztőnél, valamint örült volna, ha ő is kap hivatalos tájékoztatást arról, hogy 316 millió forintot nyert a Trippammer utca felújítása.

Ezt mi tegnap megírtuk: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202408/hivatalos-megkapta-az-igenyelt-31…

Végül nem lett egyhangú: az ÉVE 8 igenjével ment át a beszámoló

10:49 - Víziközmű-fejlesztése, új víztoronyt kell építeni

Ez egy távlati terv, Fodor Csaba elmondta, a jelenlegi tornyot felújítani már nem érdemes, célszerűbb lenne újat építeni. A napirendet elfogadta a testület. 8 igennel 7 tartózkodással elfogadta a testület.

10:38 - Posta Bajcsán, de Kanizsa fizesse?

Balogh László elmondta, sajnálja, hogy a Posta nincs túl jó állapotban. De szeretné azt elérni, hogy heti egy nap a mobilposta megálljon a faluban.

Horváth Jácint válaszolt. Bajcsán nem marad a posta, mert nem is volt. A Posta pedig etikátlan, mint állami cég. Azt kéri, hogy heti egyszer 30 percre megálljon, mivel amúgy is arra megy, s még ezért a város fizessen. Horváth Jácint szerint a Posta újabb bőrt akar lehúzni a városról. Arra nem is beszélve, hogy ezzel konkurenciát kreálnának a Kiskanizsát újranyitott postának, ami nem lenne tisztességes a vállalkozóval szemben.

Balogh László csak egy gesztust szeretett volna gyakorolni Bajcsának.

Schauta Marcell szerint ez úgy néz ki, mintha már azért is fizetni kéne, ha a vonat nem áll meg, de legalább lassít. Ráadásul szerinte nem is életszerű, hogy abban a 30 percben legyenek pont otthon a bajcsaiak.

Gábris Jácint elmondta, nagyon érdekes, hogy a Postának a palini fiók nem kellett, amikor fizetett is volna a város, most pedig egy bajcsai megállóért akarnak pénzt kérni. A Postának pedig üzenni kell, hogy nem lehet ebbe az irányba haladni.

Fotó: Horváth Zoltán

Gondi Zoltán szerint fontos, hogy elhangozzon: a postai szolgáltatás megmarad, ez csak a csekkbefizetésre lett volna egy lehetőség.

Szavazás - Horváth Jácint a B opciót javasolja, azaz ne éljen a város ezzel az ajánlattal: 8 igen 5 nem 2 tartózkodás - elfogadva.

10:27 - Miklósfai járda

Radics Bálint megköszönte, hogy foglalkozott a kérdéssel a hivatal. A képviselő azt kéri, ne csak a Miklósfa utca 3-9 közötti szakaszt vizsgálják meg, hanem 70 méterrel távolabb is van egy lehetőség, ahol járdát lehetne kiépíteni.

Fodor Csaba azt mondta, alaposan megbeszélték ezt a bizottságin. Ez is állami út, a Közút kezeli. 2008-ban már foglalkoztak ezzel a problémával, de a kerékpárút kapcsán is. Villanyoszlopok és rézsü is van ott. A vizsgálat kapcsán szerinte nem reális, hogy meg tud valósulni ez, de meg lehet próbálni.

Károlyi Attila szerint el kellene gondolkodni ahhoz, hogy milyen alapon tartozik egy városon átívelő út a Közúthoz. De ha a tisztelt országgyűlési képviselő az 5 év alatt egyszer megtisztelte volna a közgyűlést, mondjuk elmondhatták volna neki, hogy kérdezze ezt már meg a parlamentben.

Fodor Csaba folytatta, ismeri Károlyi úr álláspontját. Vannak olyan szabályok, amik kötik a közútkezelőt és a várost is. A vasútállomásig vezető utaknak a Közúthoz kell tartoznia. De jó pár olyan utca van, ami nagyon rossz állapotban van, pl. a Vár utca, ami a Közúthoz tartozik, s ha a város átvállalná, az nagyon komoly terhet róna rá. 

Szavazás: 15 igen.

10:19 - Kiskanizsai iskola útja

Szabó Szilárd vetette fel, mint mondta, már visszatérő kérdés, de jó lenne ott egy gyalogátkelő.

Dénes Sándor örül, hogy végre az út 3 millió forintból. Anno a közlekedési hatóság elutasította, hogy ilyen közel legyen egymás mellett két gyalogátkelő. De hátha most más a vélemény, meg kell próbálni ismét.

Fodor Csaba szerint meg lehet próbálni, de a távolság azóta sem csökkent.

Szabó Szilárd is hallotta ezt a hatósági észrevételt, de a Rozgonyi-Sugár kereszteződésben az iskolánál és a református óvodánál is gyalogátkelő van.

Fodor Csaba emlékeztetett: ez állami út, így a döntés nem a közgyűlés kezében van.

Szavazás: 15 igen.

09:55 - 35 millió lesz a 2025-s Város Napjára, ünnep a Csó-tón?

Nemcsak az időpont, a büdzsé kapcsán is lehet változtatás.

Horváth Jácint jött: olyan dilemma állt fel, hogy a Csó-tó jövőre 50 éves lesz, így május elsején ott lenne egy nagyobb rendezvény. Ezért az emelés. Viszont április 25-26-án lenne a Város Napja, az túl közel lenne a május elsejei másik rendezvényhez. Az a javaslat, hogy a Város Napja időpontjáról most ne döntsenek, csak az ünnepi közgyűlés legyen fixen április 25-én. Hiszen nem biztos, hogy 3 nap a Csó-tón az kifizetődő, így két helyszínen gondolkodnak. A terv május 1-3. A mostani szavazás így csak arról lesz, hogy az ünnepi közgyűlés április 25-én lesz, a 2025-s programok kapcsán pedig szeptemberben dönt az OKISB.

Balogh László szerint az 50 éves Csónakázó-tóra mindenki büszke lehet. Ezt az elképzelést elég képlékenynek látja, de el lehet indulni erre.

Károlyi Attila szólalt fel. A Város Napja kapcsán évek óta sérelmezték a helyi zsidóság képviselői, hogy beleesett a rendezvény április 28-ba, ami egy tragikus nap a helyi zsidóság és a város életében, hiszen akkor hajtották haláltáborba a helyi zsidóság jelentős részét. Így Károlyi Attila azt kéri, kerüljük el az április 28-at. A Csó-tó kapcsán pedig határozottan emlékszik, hogy az ő gyerekkorában Mózes-tónak nevezték, Mózes Pál kapcsán, aki harcolt a Csó-tó létrejöttéért. Így ő javaslatot fog tenni, hogy a Csó-tót nevezzék Mózes-tónak.

Fotó: Horváth Zoltán

Mózes Pállal 2020 novemberében készítettük az utolsó interjúnkat: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202011/meghatarozo-talalkozas-az-i-bolga…

Szabó Szilárd először szólalt fel. Nem ért egyet Károlyi Attila ötletével. Lehet, hogy Mózes Pálnak vaskos szerepe van, de nem kellene egy fél évszázados berögzülést megváltoztatni, talán elég lenne egy emléktábla is. Azt is megjegyezte, hogy a rendezvények kapcsán rendre külön forrást kell biztosítani az elektromos technika biztosításáért. Ezt végig kellene gondolni, meg lehetne-e oldani valami fix megoldással.

Utóbbi felvetése kapcsán Fodor Csaba is elismerte, sok igazság van benne és nyitott kapukat dönget Szabó Szilárd. A most kiépített rendszer nem elegendő, ez egyértelmű. A bővítést nem támogatták a szakemberek, most azt nézik az emberek, hol lehetne még egy trafó. Valószínűleg az egész rendszert kellene újra kiépíteni, ami óriási összeg, nagyjából 15 évig is jobban megérné, inkább kifizetni ezt a rendezvényenkénti 1-2 millió forintot.

Horváth Jácint is erre csatlakozott: mikor nekiálltak ezt vizsgálni, azt hitték, egy egyszerű feladat lesz, de nagyon nem az. Csak a Kiskastélynál van megoldás, de földkábeles a rendszer, szóval szinte patthelyzet van. A csatlakozók is nagyon rossz állapotban vannak.

Károlyi Attila más véleményen van. Szerinte igenis komolyan kell venni ezt a kérdést, és ha kell, akkor meg kell bontani az Erzsébet teret.

Balogh László alapvetően a rendezvénnyel egyetért, de a 35 milliót túlzónak tartja.

Szavazás: 8 igen 3 nem 4 tartózkodás.

09:45 - Településkép - MAORT-telep és a Kossuth tér

Balogh László elmondta nem ért egyet azzal, hogy gyakorlatilag elveszik a helyi védettséget mind a két területen.

Fodor Csaba válaszolt: erre majdnem azt mondta, hogy baromság...eszükben sincs levenni a helyi védettséget. De meg kell vizsgálni, miként lehet a napelemeket feltenni. A Kossuth tér kapcsán valóban foglalkozik azzal az ÉVE, hogy enyhítsék a kórház parkolási gondjait. Mi is többet foglalkoztunk már vele: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202403/kossuth-ter-a-zoldteruletbol-is-m…

Megvizsgáltak több tervet, a cél az, hogy minél kevesebb fát kelljen kivágni és közműveket se érintsen az új parkoló. Most csak arról kell dönteni, hogy újabb szakembereket vonjanak be a Kossuth tér vizsgálatába. 

Balogh László érti, hogy ennek most így kell mennie. De már a vizsgálat kezdetén szeretné jelezni, hogy nem ért egyet azzal, hogy Kanizsa háromszög alakú területeiből parkolók legyenek, így a Kossuth térrel sem. Bár az igaz, hogy a tér valóban elhanyagolt. 40-50 éves hársfák vannak ott, amiket pótolni évtizedek alatt lehet. 

Fodor Csaba szólt közbe: nincs helye vitának, mivel senki nem nyomott gombot. Csak Fodor Csaba szólhatott, mivel ő volt az előterjesztő, neki nem kellett gombot nyomni. Így a polgármester úr most ne kezdjen "regélni". Szabó Szilárd közben nyomott gombot, de Fodor Csaba felhívta Balogh László figyelmét, hogy a vitának vége. Mondván minek ül abban a székbe 5 éve, ha az SZMSZ-t sem ismeri, így végül Szabó Szilárd visszavonta a felszólalását.

A napirendet elfogadta a testület.

09:25 - Költségvetés

Balogh László elmondta, 500 millió plusz van a büdzsében, ezért kell másodszor módosítani a költségvetést. A részleteket Horváth Jácint mutatja be.

Horváth Jácint folytatta is: a módosítás legnagyobb része, hogy a Via Kanizsa felé törlessze a város az "adósságát", több soron nem volt elég az eddig adott forrás, hiszen több pluszmunkát is elvégzett a cég. Pl: ennek köszönhetően működik az Erzsébet téren a szökőkút. Ezt muszáj pótolni, mert ha nem tennék meg, holnaptól nem lenne fűnyírás és takarítás. A Város Napja 2025 kapcsán is lesz egy módosítás. Tavaly is beigazolódott, hogy akkor lehet jól Város Napját szervezni, ha időben megvannak a döntések, hiszen a zenekarokat időben le kell foglalni. A kosárcsapat kínai testvérvárosunkba mehet egy tornára, ennek a kanizsai részét is biztosítani kell a városnak. Az új ipari park üzemeltetése önmagáért beszél. A Honvéd Kaszinónak is kell forrást biztosítani. Demeter Dorina sakkozónk szerepel a sakkolimpián, az ő felkészülésére kért támogatást a sakk-klub. Valamint arra is, hogy elindulhassanak a sakkozók "bajnokok ligájában".

Dorinával mi is beszélgettünk: https://www.youtube.com/watch?v=rRhnVM_LD3g

Balogh László elmondta, több ponttal ő is egyetért, de kb 100 millió forint még így is marad.

Fotó: Horváth Zoltán

Bizzer András nem ért egyet Horváth Jácint módosításaival. 267 milliót fog kapni pluszba a Via. Gyakorlatilag minden kategóriában kap plusz pénzt a Via, ez szerinte nem tudatos döntés, csak amikor elfogadták a módosított költségvetést, akkor rosszul számolták ki a Via költségeit, amit most szerencsés módon tudnak javítani, mivel van 500 millió forint szabad forrásként. Ez az 500 millió pedig a kormánynak és Balogh László lobbitevékenységének köszönhető. Az alpolgármester azt reméli, a jövőben jobban meg fogják tervezni a költségvetéseket. Egy tétel kapcsán kérdése is van, az új ipari parkra van 19,5 millió írva. Itt mit jelent a VG Zrt-nél az üzemeletetés. Csak fűnyírást? Reméli, ennél komolyabb tervei vannak az ÉVE-frakciónak.

Horváth Jácinttól jött viszontválasz: a Via esetében Balogh László ennél sokkal kisebb összeget tervezett be, tehát ő kétszer akkora hiányt akart ütni a Via-n? Tehát még nagyobb lyukat akart generálni? S azt mondta Bizzer András, hogy a Fidesz-frakció gazdálkodott jól? Ez az érdem az ÉVE-frakcióé. Ahogy Fodor Csaba beszélt már a döglött lóról, az most is illik ide. Gondolkodjon Bizzer András visszafelé pár hónapot, mielőtt össze-vissza beszél. Nézze meg, hogy milyen számot írtak a Via-hoz. Abból talán májusig húzta volna ki a cég. VG Zrt: őszintén reméli, hogy hatékonyabban fog tudni tárgyalni a befektetőkkel, mint ahogy az Balogh Lászlónak sikerült.

Schauta Marcell jött először: megkereste, az eredeti irányzatban 958 millió 669 ezer forint volt, most 1,5 milliárd. Ezek alapján a számítási hibát Balogh László vétette Bizzer Andrással.

Szavazás a hét tételről:

Via +267 millió - 8 igen 3 nem 4 tartózkodás - elfogadva

Tervezési keretösszeg + 41 millió: 15 igen - elfogadva

Város Napja + 10 millió: 8 igen 4 nem 3 tartózkodás - elfogadva

Új Ipari park + 20 millió: 15 igen - elfogadva

Külkapcsolati terv megemelése: 8 igen 2 nem 5 tartózkodás - elfogadva

Napelemek a Maort-telepre: 15 igen - elfogadva

Sakkozók összesen + 5 millió: 15 igen - elfogadva

09:11 - Interpellációk

Berta Krisztián kezdett, 1 kéréssel: befolyik a víz az Teleki utca 7 A lépcsőházánál. Ennek a megoldását meg kell vizsgálni.

Gábris Jácint folytatta: Palinban a Kastélyköznél sokadik csőtörést követően a Vízmű helyreállította a vezetéket, de a burkolaté nem. Ezt sürgetnék meg a lakók, áldatlan állapotok vannak ott. Most mészköves felület borítja az egész utcát. A posta kapcsán 2 észrevétel is van: az egyik a Posta válasza, gyakorlatilag visszadobták a lakók kérését. Nagy a lakossági felháborodás a témában Palinban. S még mindig nem kapott választ Gábris az épület kapcsán, hogy mi a terv a régi postával. A paliniak szívesen használnák, közösségi célra. Nagyon sok észrevételt kapott a sebességhatárt be nem tartó autósok kapcsán. Sok lakos kéri, hogy fix traffipaxot helyezzenek ki az Alkotmány utcába. A Kertész utcában pedig 2 éve nem állították vissza a burkolatot a Vízmű munkája után.

Fotó: Horváth Zoltán

Horváth Jácint folytatta: megint megoldunk valamit, aztán egy problémát okozunk, ilyen helyzet van a Zemplén 5/B-nél műfüves lett a pálya, de nagyon sok gyerek kezdte el használni. A gyerekek hangosak, ami nem baj, de a labda elég gyakran a ház falának csapódik. Ide egy hálót ki lehetne rakni, ezt kellene megvizsgálni a Via-nak.

Gondi Zoltán a kiskanizsai temetői járda melletti kereszt megdőlését hozta a közgyűlés elé. A Via-t kéri, hogy kihez tartozik ez a kereszt, mert ha eldől, a mellette lévő 2-3 sírt is meg fogja rongálni.

Károlyi Attila 2 gondolatot hozott. Egy Erzsébet téren lakó agresszíven jött oda hozzá, hogy a bank melletti ház lakói nem tudnak aludni éjszaka, mert a városháza előtt motoros akciók zajlanak. Azt nem tudja, hogy a rendőrök mit csinálnak éjszaka, hiába büszkék Nagykanizsa közbiztonságára, de erre is figyelni kéne, valamint ugyanilyen akciók zajlanak az Arénánál. Hol vannak ilyenkor a rendőrök? Egy járőr biztosan kint van. De erre figyelni kellene, hiszen hallani az autó csikorgását.

Balogh László elmondta, tolmácsolni fogja a felvetéseket, pláne, hogy ez egy raliversenyzőtől jött.

09:02 - Balogh László: Köszönet mindenkinek, aki városunk fejlődése érdekében bármit is tett

Megnyitotta a polgármester az utolsó közgyűlést. Ahogy fogalmazott, neki a hét csapás jut eszébe az elmúlt 5 évben. De a város életben maradt, de Krátkyt idézve, Kanizsa a törhetetlen élni akarás városa. Azt reméli, még vannak víziói a városnak. Az ülésen teljes létszámban vannak jelen a városatyák. Ezt követően ismertette a polgármester a napirendi változásokat.

Fodor Csaba tett egy módosítót, a piactéri parkoló kapcsán ne legyen ma napirend, ezt javasolja. Háttér: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202407/parkolas-a-regi-piacon-ingatlanbe…

Bizzer András a megyei lapnak nyilatkozott az ügyben: https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2024/08/regi-piac-fizetos-a-parkolas-…

Az állatmenhely kapcsán Balogh László azt kérte, hogy a napirend legyen zárt ülésen. Fodor Csaba ugyanakkor úgy látja, még idő előtti ez a döntés, nem is kellene foglalkozni a napirenddel. Valamint Balogh László-Cseresnyés Péter egyeztetéseiről szóló napirendet is levenné a frakcióvezető. A cégek kapcsán lenne még egy pont zárt ülésen, azt mondta Fodor Csaba, majd a zárt ülésen elmondja, hogy miért is kérte oda ezt a pontot.

Bizzer András reagált a piactérre. Szerinte az egy jogi nonszensz, hogy ott pénzt szed a Via, mivel csak ingyenesen lehetne ott parkolni.

Károlyi Attila arra kérte az alpolgármestert, hogy ne keverje össze a napirendeket. Bizzer András most egy véleményt mondott, ami nem tartozik ahhoz, hogy levegyék-e a napirendet.

Fodor Csaba reflektált: ha igaza lenne Bizzer Andrásnak, akkor nem lenne egy darab magánparkoló sem az országban, de van. A Via Kanizsa tevékenységi körében benne van, hogy parkolót üzemeltet. Ez az ő dolga, az ő felelőssége. Nincs itt semmi hiba, csak Bizzer András fordítva ül a döglött lovon.

A módosításokat az ÉVE igenjeivel megszavazták, így összesen 21 nyílt napirend lesz ma.

Jön a 2019 októberétől regnáló városvezetés utolsó közgyűlése. Előszó gyanánt ajánlom magunkat, a napokban készítettünk interjút a nyári események kapcsán Nagykanizsa megválasztott polgármesterével, Horváth Jácinttal. Katt: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202408/horvath-jacint-minden-olyan-megbe…

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.