Kossuth tér: A zöldterületből is marad és a parkolási gondok is enyhülhetnek

facebook megosztás

A kórház környékén élők számára is elengedhetetlen, hogy megoldjuk az intézmény parkolási nehézségeit – hangsúlyozta Berta Krisztián. Az ÉVE képviselője vetette fel már tavaly, hogy vizsgálják meg a Kossuth tér átalakításának lehetőségét. A településrendezésről szóló napirendnél a legutóbbi közgyűlésen is előjött a kérdés, a kormánypárti képviselők nemtetszését kiváltva.

A Kossuth tér esetében a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház szomszédságában található parkoló adta az alapötletet Berta Krisztiánnak. A legutóbbi közgyűlésen Szabó Szilárd és Balogh László is a terület és a fák védelmére hivatkozva kritizálta a felvetést. Berta Krisztián hangsúlyozta: az elfogadott tervezet 85 parkoló kiépítéséről szól, a zöldterület részben így is megmarad és a fák közül is minimális számban – maximum 3-4 darabot – kell kivágni a kivitelezéskor.

parkoló

– Természetesen nem azt mondom, hogy mindent le kell aszfaltozni vagy térkövezni, s akkor uccu neki. Itt is több lehetőség mentén indultunk el, hogy nézzük meg, akárcsak a 19-es udvar esetében vagy rendes épített parkoló kiépítése esetében, mint a Kórház-Teleki sarkon, ami el fog készülni. Több terv született erre, volt olyan is, ami elképesztő, 113 férőhelyes lett volna. Persze, az sok mindent megoldana, de az több fa kivágásával járna. Így döntött a bizottság amellett, hogy így egy 85-86 férőhelyes parkolót tudnánk kialakítani – mondta el Berta Krisztián. 

Sokáig központi téma volt a Kórház körfogalom foghíjtelke is, amin végül hármas megoldás született. A Burger King pár héten belül nyit, mellé egy szupermarket települ a későbbiekben, míg a harmadik részen önkormányzati parkolók lesznek, szintén a kórházi közlekedési gondok enyhítéséért. A tereprendezés már elindult, a Közbeszerzési Bizottság pedig szerdán döntött a projekt nyílt meghirdetéséről.

parkoló

– 45 férőhelyes lesz kialakítva. Ha mindent összeadunk, a Burger Kinget, a majdani Spar parkolót, akkor már közel 100 parkoló lesz ezen a területen. Ez úgy gondolom, abszolút enyhíteni tudja a Kórház parkolási problémáját. Hiszen ez még mindig több, mint a nulla, ami a fideszes időkben volt. Lett volna 13 éve az előző városvezetésnek arra, hogy ezzel a területtel valamit kezdjen. De nem sok mindent tudtak letenni ezzel kapcsolatban az asztalra – tette hozz Berta Krisztián. 

A beruházás összköltsége 47 millió forint. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, az önkormányzati parkolót a nyár végén már használhatják az autósok. 

M-B.GY.

(Kép: Kanizsa TV)

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.