Karácsony közeledtével jelentősen megnő a halfogyasztás

facebook megosztás

Az ünnepek közeledtével sem várható a hal árának növekedése. A kanizsai karácsonyi menük közkedvelt fajtája továbbra is a ponty és a harcsa, de sokan vásárolnak tintahalat és kagylót. Bár a karácsonyi időszakban jelentősen megnő a hazai halfogyasztás, a statisztikák szerint így is csak harmadannyi halat eszünk, mint az uniós átlag.

A halhús fogyasztás Magyarországon erősen idényjellegű, leginkább a húsvéti és a karácsonyi időszakban vásárolnak halat a hazai fogyasztók. Az ünnepek közeledtével a halforgalom akár a tízszeresére is nőhet.

– Nagyon érdekes, hogy városonként eltérő, hogy mi az, ami favorit. Zalaegerszegen jól megy a lazac, afrikai harcsa. Itt Nagykanizsán jól megy a tintahal, kagyló. Valamilyen oknál fogva, talán a horvát határ közelsége miatt ezek jobban mennek. De a ponty, harcsa is egyértelműen, valamint a süllő, fogas, kárász, keszeg – mondta Balogh Sándor, a Kanizsai Halbolt üzletvezetője.

Hosszú sor kígyózott már hétköznap reggel a halas pult előtt a vásárcsarnokban. Sokan már most beszerzik a karácsonyi menühöz valót.

– A fő fogyasztani való halunk a ponty, amiből az édesapám halászlét csinál minden évben, és mellé pedig készít sült pontyot és fogast is szokott – mesélte Tóth Andrea.

A szakemberek arra intenek, hogy a járványhelyzet miatt lehetőleg senki ne hagyja az utolsó pillanatra a halvásárlást, és az érdeklődők ügyeljenek arra is, hogy sorban állás közben betartsák a szociális távolságot.

G.D.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.