A holokauszt áldozataira és túlélőire emlékeztek a nagykanizsai zsinagógában

facebook megosztás

A holokauszt 80. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap a nagykanizsai zsinagógában. Az eseményen a városunkból és a környékről elhurcoltak, valamint a muravidéki és a Mura menti zsidóság áldozatai előtt tisztelegtek.

Nagykanizsa az egyik első magyar város volt, ahonnan transzportok indultak a haláltáborokba, a több ezer deportált közül pedig alig 300-an tértek vissza. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke beszédében hangsúlyozta az egykori és a jelenlegi kanizsai zsidó közösség munkáját, fontosságát, valamint a napjainkban is megjelenő nézeteket, amik ismét a társadalom szétszakadásához vezethetnek.

- Olyan világban élünk, amely forrong körülöttünk, amelyben az ordas eszmék ismét lángba akarnák borítani nem csak a távoli világot, hanem itt Európát is, és a normális civilizációt. Ezért emlékeznünk kell arra a 6 millió emberre, aki elpusztult Auschwitzban éppen egy világégés kapcsán, és többek között a nagykanizsai áldozatok példáját is fel kell elevenítenünk, illetve említenünk kell – fogalmazott Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke. 

zsidó

Az elnök hozzátette, minden erőnkkel arra kell törekednünk, hogy embertársainkat hovatartozásuktól függetlenül tiszteljük és elfogadjuk annak érdekében, hogy hasonló borzalmak többé ne történhessenek. A szertartáson részt vett az Ausztráliából hazautazó Clair Wosk, a nagykanizsai holokauszt túlélő Günsberger Ottóné Erős Éva lánya, aki nemrégiben elhunyt édesanyja szavait idézte az összegyűlteknek.

- Számomra fontos az emlékezés, a tények ismerete és az, hogy soha ne feledjük azt, ami történt. Abban a reményben élünk, hogy ilyen atrocitások soha többé nem történhetnek meg. A túlélő gyerekeink, unokáink feladata, hogy biztosítva legyen az emlékezés, hogy beszéljünk róla, és hogy emlékezzünk – mondta el Clair Wosk. 

A szertartás részeként a budapesti Lauder Javne Zsidó Közösségi 2018-ban alakult Iskola Sirim Kórusának műsorát is láthatta a közönség, héber és ladino nyelven.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

A holokauszt 80. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak a nagykanizsai zsinagógában

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.