Ismét van lehetőség beköltözésre a Nyugdíjasházba

facebook megosztás

Idős rászorulóknak biztosított pályázati lehetőség az önkormányzat a Kodály utcai Nyugdíjasházban. Az intézmény apartmanjaiban élők olyan szolgáltatásokat vehetnek igénybe, mint a NESZI által működtetett szociális étkezés és a házi segítségnyújtás, valamint az immár térítésmentes idősek klubja.

A Kodály utca 10 szám alatt található épületeket sokan egy intézménynek gondolják, ez azonban nem így van. A NESZI ugyanis csupán az idősek klubját működteti. A Nyugdíjasházban olyan kis alapterű ingatlanok találhatóak, amik a nyugdíjas korhatárt elért lakókat várják. A megüresedett lakásokkal kapcsolatban két úton is lehet érdeklődni, ennek feltételei között van – a nyugdíjas korhatár elérése mellett–, hogy a pályázó nagykanizsai lakos legyen, valamint önállóan ellássa magát.

- Az elnyeréséhez kétféle módon lehet hozzájutni. Az egyik egy licit, a másik pedig, ha valaki egy önkormányzati bérlakásnak a bérleti jogát adja vissza, így kerülhet elhelyezésre. Ez a kétféle konstrukció nagyban különbözik egymástól. Licit esetén a legmagasabb összeggel licitáló kaphatja meg, a bizottság döntése alapján. Aki önkormányzati bérlakást ad le, az esetben a bizottság mérlegelheti, hogy a licitet fogadja el vagy a bérlakásajánlatot – fogalmazott Schauta Marcell, a SZEKB elnöke. 

lakás

Jelen esetben volt is egy ilyen felajánlás, ám a Szociális, Egészségügyi és Környezetvédelmi Bizottság egy licitáló mellett döntött. A két konstrukció között az a különbség, hogy aki liciten nyer, az élete végéig kapja meg a haszonélvezeti jogot és nem kell bérleti díjat fizetnie, aki viszont önkormányzati bérlakást cserél be, annak egy bizonyos összeget meg kell állapítani, valamint mindkét esetben a közüzemi szolgáltatási díjakat is meg kell téríteni a lakónak. Emellett 24 órás felügyeletet is kapnak a Nyugdíjasház lakói a NESZI-től.

- Ez nem összetévesztendő a házi segítségnyújtással. Az alapszolgáltatásokra, amit itt az intézmény nyújt, azt igénybe lehet venni a lakóknak. Ez a szociális étkeztetés, az idősek klubja, illetve a nappali segítségnyújtás. Mivel az elmúlt időszakban az idősek klubjánál eltöröltük a térítési díjakat, ez ingyenes. A szociális étkeztetésért és a házi segítségnyújtásért viszont fizetni kell – mondta el az elnök. 

Schauta Marcell hozzátette, általában nagy érdeklődés övezi ezeket az ingatlanokat, főleg a földszinti, nagyobb alapterületű lakásokat, amikre akár 4-5 érdeklődő is jelentkezik. Ilyenkor a legmagasabb licitek elérhetik a 6 millió forintot.

SZ.F.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.