A magyar történelem egy elfeledett, de annál fontosabb csatája

facebook megosztás

A Hadtörténelmi esték szezonzáró előadását tartották pénteken a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A vendég előadó ezúttal Cseh Valentin, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum történész-muzeológusa volt.

Cseh Valentin vendégeskedett már Nagykanizsán, a Hadtörténelmi estéken, akkor a „Zalai olajmezők szerepe a II. világháborúban” címmel tartott előadást. Most viszont a XVI. századba repítette vissza a hallgatóságot, kutatásai ugyanis az elmúlt évek során a középkori magyar hadtörténet időszakába terelték. Két kötete is megjelent a nándorfehérvári ütközetekkel kapcsolatban, az első a győzedelmes 1456-os csatával foglalkozik, míg a második a kevésbé ismert 1521-es ütközetet taglalja. Ez utóbbi volt a pénteki előadás témája.

- Ez amiatt érdekes, mert ez az ostrom volt az 1526-os mohácsi ostrom előszobája. Nándorfehérvár elvesztése nyitotta meg annak a lehetőségét, hogy az oszmán birodalom Magyarország ellen erőteljesebben tudjon fellépni. És Magyarország területén belül támadja meg az országot, és kényszerítsen ki egy úgynevezett döntő csatát, amivel gyakorlatilag bizonyos értelemben eldőlt az ország sorsa. De mégsem. Ez pedig Nándorfehérvárból következett, emiatt fontos az 1521-es ostrom – fogalmazott Cseh Valentin, történész-muzeológus.

A Hadtörténelmi esték lelkes szervezője Kocsis Edit, akinek bevallottan a Zrínyi Újvár kutatása áll érdeklődése középpontjában. Így ismerkedett meg kutatókkal, történészekkel, a kapcsolatok pedig tovább szövődtek.

- Mindemellett a hagyományőrzéssel foglalkozom. Az ország hagyományőrző csapataiban is vannak történészek, onnan is tovább burjánzik a kapcsolat. És így sikerül elérni neves kutatókat, régészeket, hadtörténészeket, akik örömmel jönnek el Nagykanizsára - mondta Kocsis Edit, a Hadtörténelmi esték szervezője.

A szezonzáró előadást tartó Cseh Valentin írása elérhető a könyvesboltokban. De, mint azt a történész-muzeológus elmondta: akit érdekel ez a korszak, a kutatások, az interneten számos olvasnivalót találhat.

 

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.