BLG – Szeptember 1-el indul a tanítás és az átadás-átvétel

facebook megosztás

Már a finisben tart a BLG felújítása, a Sugár utcáról teljesen, míg a Rozgonyi utcának a közepéről bontották el az állványt, hiszen az érintett részeken végeztek a szigeteléssel a szakemberek. Bár az esős nyár némileg nehezítette a projektet, így is elmondható, hogy minden ütemterv szerint halad.

Ahogy arról már többször írtunk, egy nyertes pályázatnak és önkormányzati ráemelésnek köszönhetően összesen 7 intézményt érint az 1,3 milliárdos energetikai projekt. A fő helyszínek a Batthyány-gimnázium, valamint az Attila utcai óvoda és bölcsőde. Ezek esetében megújul a tető, kicserélik a nyílászárókat és napelemet is felszerelnek. A maradék 5 helyszín, a HSMK, a Hétszínvirág Tagóvoda, a könyvtár, a Bóbita Bölcsőde és a NESZI „csak” napelemeket kapott. Maradva a Batthyány Lajos Gimnáziumnál, múlt hét közepén beszélgettünk Szabadics Rolanddal, a Szabadics Zrt. magasépítési főmérnökével, aki akkor elmondta: az összes nyílászárót beépítették, jól halad a tetőszigetelés, míg a kazánház gépészetével már végeztek, s az osztálytermek 80 százaléka is készen áll az iskolakezdésre. Akkor éppen a lapos tető szigetelésén dolgoztak. Külön kitértünk a tornaterem helyzetére is. Az iskola csarnokára ráfért a ráncfelvarrás, végül új álmennyezetet kapott, az ablakokat és a lámpatesteket ott is kicserélték, valamint a szellőzőrendszert is bővítették. Múlt héten már elkezdhettek dolgozni a takarítók, így mi is jártunk olyan osztályban, ahol akár kezdődhetett is volna a tanítás.

De a diákok megnyugodhatnak, a 2023/2024-es tanév nyitánya változatlanul szeptember 1. A BLG-projekt – az iskola nívója, a jelentős számú érintett és a fejlesztés körüli, kezdeti politikai felhajtás okán is – kiemelt figyelmet kap, kapott a városban. Így nem csoda, hogy szerkesztőségünkhöz is érkeztek olyan hangok, amelyek szerint késni fog a „szalagátvágás”. E kapcsán Czirákiné Pakulár Judittal, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetőjével beszéltünk, akit éppen az intézmény szakmai bejárása után értünk el. Czirákiné megerősítette, valóban ütemterv szerint halad a kivitelező Szabadics Zrt. Ugyanakkor azt jobb tisztázni, hogy a cég és az alvállalkozói augusztus 31-el készre jelentik a munkát, ami nem azt jelenti, hogy attól a pillanattól kezdve minden mesterember és az utolsó kalapács is eltűnik a BLG területéről. Szeptember 1-el ugyanis elkezdődik az átadás-átvételi időszak, ami egy hónapig tart. Ekkor felmérik a hibalistát a Városfejlesztő szakemberei, amit leegyeztetnek, ezt követően pedig a Szabadics Zrt. megbízottjai kijavítanak. Ergo a tanítás első hónapjában még nem csak a diákoké és a pályán maradt pedagógusoké lesz az intézmény. Van azonban miért kivárni a munka befejezését, annak az esetleges nehézségeivel együtt, hiszen a fejlesztésnek köszönhetően minimum 40 százalékkal lesz kevesebb a fűtési költsége az iskolának.

MIKÓ-BARÁTH György

Fotó: Mikó-Baráth György     

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.