Régen a gyertya mellett ételt is hagytak a halottaknak

facebook megosztás

Számos hagyomány és tiltás kötődik a november elsejét és másodikát megelőző időszakhoz, a halottak hetéhez.  Az egyik ilyen az otthoni gyertyagyújtás, amivel a hiedelem szerint utat mutatunk a lelkek hazatalálásához. 

Nem szabadott semmilyen földmunkát végezni ebben az időszakban, és vízzel kapcsolatos teendőket sem, mert azok megzavarhatják a halottak nyugalmát, emlékeztetett Gyanó Szilvia. A Thúry György Múzeum néprajzos muzeológusa azt is elmondta, főként a zalai néphit tartja úgy, hogy ilyenkor hazalátogatnak a halottak vagy legalábbis látnak bennünket. Sokan saját otthonukban is gyertyát gyújtottak, hogy a lelkek visszataláljanak. A láng többszörösen fontos szimbólum, hiszen jelképezi a fényt és elhunyt szeretteink lelkét.

– Nem csak a gyertyát szokták az asztalon otthagyni, hanem nagyon sok helyen még a 20. század közepén is az ételt otthagyták, mert megvendégelték a halottat. Ez egy olyan régifajta elképzelés, hogy egy kicsit engeszteljük a halottat, egy kicsit tartunk tőle, ezért megetetjük. Azért nem is akarjuk távol tartani annyira, hanem igyekszünk kicsit a kedvében járni. Mit hagyunk az asztalon? Zalában mit eszünk elsősorban mindenszentekkor? Rétest – mondta el Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum néprajzos muzeológusa.

K.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.