GasztroKanizsa: A Szent Márton-nap eledele…
A sült libacomb kedvelt Szent Márton-napi étel, de Rákhely Árpád nyugdíjas szakoktató szerint elkészíthetjük akár szentestére is. A Miklósfai Közművelődési és Városszépítő Egyesület Mi-Nők Klubjának tagjai olyannyira kedvelik ezt az ételt, hogy évek óta összejönnek a Mindenki Házában egy libavacsorára. Idén bővül a vacsoratársaság létszáma, hiszen november 17-én a Kertbarát Kör tagjai is asztalhoz ülnek.
Rákhely Árpád a tavaly nagy sikert aratott sült libacomb receptjét osztotta meg lapunkkal.
Hozzávalók négy személyre:
4 db alsó-felső libacomb, tyúk vagy libazsír, 2 gerezd fokhagyma, tyúktojás nagyságú vöröshagyma, 1 babérlevél, egy csipetnyi egész kömény, só.
Elkészítése:
A libacombot húsos részével lefelé fordítva a zsírban feltesszük hevíteni, hogy kapjon egy pörzs anyagot. Így a húsban levő vitaminok, íz- és ásványi anyagok nem tudnak távozni. Amikor kifehéredik a hús, és nincs rajta véres felület, bele lehet tenni a fokhagymát, a vöröshagymát, a babérlevelet, a köményt és a sót. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, és addig kell párolni, amíg megpuhul. Arra azonban ügyeljünk, hogy egy kis vizet mindig utána kell önteni. Ha megpuhult, vegyük ki a párolóléből és szintén a bőrével felfelé tegyük bele egy zsírral kissé kikent sütőtepsibe, hogy ne ragadjon oda. A 200-250 fokra állított sütőben 15-20 perc alatt pattogós, ropogós libacombot kapunk.
Köretként hagymás törtburgonyát ajánlott párolt vörös káposztával.
Elkészítése:
Megfőzzük a burgonyát, s közben a zsíron és a finoman megfüstölt házi szalonnán megpirítjuk az apró kockákra vágott hagymát. Miközben burgonyatörővel összetörjük a burgonyát, rászórjuk a hagymát. Tálalásnál különböző formákba, teáscsészébe, vagy akár homokozóformába is adagolhatjuk, és kiborítjuk a tányérra.
A párolt káposzta készítésének titkát is elárulta Rákhely Árpád. Először karamellt készítünk. A kristálycukrot beleöntjük egy lábasba, s amikor már karamelles, azonnal hozzá lehet tenni egy kis hagymát, egész borsot, babérlevelet. Pár másodpercig megkapatjuk, s máris mehet bele a legyalult vörös káposzta. S ha szépen párolódik, dúsíthatjuk őrölt pirospaprikával. Arra azonban figyeljünk, hogy időben vegyük le a gázról, és csak addig pároljuk, amíg kellemesen roppanós lesz a káposzta. A szakoktató a vacsorához egy jó minőségű száraz fehérbort ajánl, de a vörös káposzta miatt akár egy rozébor, vagy egy lágy pinot noir is elmegy mellé.