Kiállítás a legnagyobb vallásokról

facebook megosztás

Világvallások és művészet címmel nyílt kiállítás a Halis István Városi Könyvtárban. A tárlaton Gelencsér Gábor nyugdíjas újságíró gyűjteményén keresztül mutatják be a világ öt legnagyobb vallásának legfontosabb jellemzőit.

Az érdeklődők pénzérméken, képeslapokon és bélyegeken keresztül nyerhetnek betekintést a kereszténység, az iszlám, a buddhizmus, a hinduizmus és a kínai univerzizmus világába. A kiállítás megnyitóján Lehota M. János esztéta a vallások közösségformáló erejéről mesélt a gyerekeknek. Hangsúlyozta, az azonos gondolkodásmód az ismeretlen embereket is egységgé kovácsolja.

– Ismeretlen emberek, kis családi törzsközösségek, hogy milliós, milliárdos nagyságrendű emberi közösségekké tudtak nőni, annak legfontosabb elemei a háttérben lévő történetek voltak, amelyek közül a legfontosabbak a vallások. A megfoghatóságnál pedig a legfontosabb a pénz, és érdekes módon ezen a kiállításon a kettő összejön – nyilatkozta Lehota M. János esztéta. 

A különböző vallásoknak vannak bizonyos közös elemei is, amelybe a kiállított anyagon keresztül tekinthetnek be a látogatók. Gelencsér Gábor úgy fogalmazott, fontosnak tartotta, hogy az adventi időszakban ne csak a keresztény hitet mutassák be.

–  A Szentföldet ábrázoló középkori térképek és rajzok másolatai, illetve reprintjei vannak a tárlóban, és ez egy nagyon értékes és nagyon érdekes anyag, hogy milyen lehetett a középkorban a világlátás úgymond, és milyen érdekes egyébként, hogy a térképeken, ezeken a középkori térképeken Jeruzsálem a középpont, tehát onnan viszonyítanak minden mást – mondta el Gelencsér Gábor nyugalmazott újságíró. 

Gelencsér Gábor hozzátette, bár a kiállításon mindenkit várnak egészen január 6-ig, legfőbb céljuk azonban, hogy a fiatal generációval megismertessék a világvallások művészetben betöltött szerepét.

 

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.