Töltött és húsos káposzta, valamint képviselőfánk
Az Ady utcai Szerdahelyi Józsefné Évike, hogy megörvendeztesse a családját, kétféleképpen is elkészíti a savanyú káposztát. 85 éves kora ellenére minden nap, fáradhatatlanul tevékenykedik a konyhában. Ha szezonja van, lekvárt főz, vagy éppen savanyúságot rak el télire, mikor mi terem éppen a hegyen vagy a kertben. Az unokái minden kívánságát teljesíti. A paradicsomot azonban nem főzi be, hanem hidegen tartósítja.
A töltött káposzta hozzávalói:
Darálthús, rizs, húsos szalonna. Fűszerezés ízlés szerint: só, bors, babérlevél.
Elkészítése:
A szalonnát megpirítjuk, a zsírjába belekeverjük a káposztát és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A káposztalevekbe beletöltjük a masszát és ráhelyezzük a káposztára. Ismét felöntjük vízzel, és lassú tűzön 2 órán át főzzük. Ehhez az ételhez nem készítünk rántást, csak kevés paradicsomlét öntünk hozzá. Tálalásnál tejföllel és szalonnával díszítjük.
Hagyományos húsos káposzta oldalassal
A káposztát felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és feltesszük főni. Amikor forrni kezd, belerakjuk az oldalast, öntünk még hozzá vizet és lassú tűzön tovább főzzük. Ha megpuhul a hús, kivesszük belőle, és egy kevés lisztből rántást készítünk, amit felöntünk a paradicsomlével. Végezetül hozzákeverjük a káposztához, és készre főzzük.
A házi paradicsomlé elkészítése:
3 kg paradicsom, 2 ek cukor, 3 ek só, 1 kk. szalicil. Az egészet összekeverjük, 24 órán át állni hagyjuk, utána passzírozzuk és üvegekbe öntjük.
A képviselőfánk hozzávalói:
3 dl víz, 10 dkg zsír, 4 nagy evőkanál liszt, 4 tojás, csipet só.
A krém hozzávalói:
3 zacskó vanília pudingpor, 3 csésze tej, 10 kanál cukor.
Elkészítése:
A vizet a zsírral és a sóval felforraljuk, a lisztet hozzákeverjük. Amikor, mint a dödölle, egy gombócba összeáll, levesszük a tűzről, egyenként beleütjük a tojásokat és szép simára kikeverjük. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, és kanállal 12 halmot rakunk rá. 170 fokos előmelegített sütőben 36 percig sütjük, és csak ezután nyithatjuk ki a sütőajtót, mert összeesik a tészta. A krémhez a pudingport a cukorral és a tejjel összekeverjük és felfőzzük. Végül levágjuk a puffancsok kalapját és a kihűlt krémmel megtöltjük.
BAKONYI Erzsébet