Csokikészítés az autizmus megértéséért
Lezárult az egy egyéves támogatással nyert program, amit az Alapítvány az Autista Gyermekekért nyert meg egy tavalyi pályázaton. Az eseményen csokikészítő foglalkozásokat tartottak autista, illetve az autizmusban nem érintett embereknek. Az utolsó alkalommal Dénes Ákos, Magyarország első autizmusbarát kézműves csokiműhelyének alapítója tartott bemutatót a megjelenteknek szombat délután.
A program lényege, hogy megismerjék egymást a résztvevők. Ezáltal leépíthetők a sztereotípiák az autizmussal kapcsolatban, hiszen egy közös élmény a csokikészítés – mondta el Győrfy Anikó kuratóriumi elnök. Dénes Ákos hozzátette, hogy a műhelymunka során az autizmussal élőknek fontos, hogy minden információt részletesen és pontosan hangsúlyozzanak, hiszen a megtanultakat később pontról-pontra betartják, így később mondhatni tökéletes termékeket állítanak elő a spektrumzavarral élők.
– Az autista fiatalok borzasztóan szabálykövetőek. Ha a szabály megvan, hogy hány fokról olvasztom hány percig, akkor azt ők be is fogják tartani. Ezeket az információkat nagyon pontosan kell megadni. Nem azt mondjuk, hogy körülbelül 30 fokosra, hanem 31 fokosra! Minden információt nagyon ki kell hangsúlyozni, nagyon alaposan elő kell készíteni. Sokkal több gyakorlást, együtt dolgozást igényel amíg betanulják a folyamatot, de utána az elvégzett folyamatok gyakorlatilag folyamatosan selejt és hibamentesek lesznek. Tehát egy nagyon hosszú, viszonylag nehéz előkészítő munka után nagyon eredményes a végtermék – emelte ki Dénes Ákos a KockaCsoki tulajdonosa.
H.R.
(Borítókép: Kanizsa TV)