A burgonya termesztéséről és tárolásáról hallhattak előadást a Hevesi Sándor Művelődési Központban
A burgonya termesztése és tárolása volt középpontban a hétfő esti előadáson a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A Kertbarát Klub szervezésében tartott beszámolón a dán származású, Jens Clausen osztotta meg tapasztalatait az érdeklődőkkel.
1986-ban telepedett le Magyarországon Jens Clausen, és azóta foglalkozik a burgonyatermesztéssel a Keszthely mellett található Karmacson. A kistermelő elmondta, a mindennapi étkezésben szinte létfontosságú a jó minőségű burgonya.
– Nem azt mondod, hogy sok burgonyát kell enni, hanem finomat kell enni. Szerintem az a fontos, hogy megfelelő minőségű legyen, ne pedig melléktermékről legyen szó. A régi magyar közmondás szerint, a burgonya a szegény ember kenyere. Létfontosságú. Nem csak, hogy legyen, hanem jó is legyen – nyilatkozta Jens Clausen kistermelő.
A szakember hangsúlyozta, az idei év nem kedvezett a növénynek, hiszen sokáig hideg volt a föld, ezért nehezen indult a termelés. Leginkább mégis a hirtelen meleg miatt lett a megszokottnál jóval kevesebb burgonya a földeken.
– A kemény, meleg, száraz idő, ami szokott lenni, nem annyira veszélyes ennek a két fajtának, a balatoni rózsának és a hópehelynek. Most nagyon száraz volt az év, de ahhoz képest, hogy saját vetőgumót használtam mondhatom, hogy mégis lett. Sajnos csak 30 százalék az átlagoshoz képest, de nagyon száraz volt az idő – tette hozzá Jens Clausen.
A krumpli tárolásával kapcsolatban is kaptak hasznos tanácsokat a kertbarátok. Jens Clausen szerint az a legmegfelelőbb, ha minél később vesszük ki a földből a növényt, akár szeptember-október környékén. Majd miután ez megtörtént, ügyelni kell arra, hogy sötét, száraz helyre, például 4-6 fokos pincébe kerüljön a burgonya.
H.R.
(Képek: Kanizsa TV)