Brokkolikrémleves gombapaprikással és frissen sült süteménnyel

facebook megosztás

A hétvégén Temesi Józsefné Pannit meglepte a barátnője egy csokor erdei tuskógombával. Ezzel mindjárt el is dőlt, hogy mi lesz a vasárnapi ebéd. 

A gombapaprikás hozzávalói:

1 kg tuskógomba, só, 2 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, olaj, 2-3 dl kukoricadara, 1 l víz.  

Elkészítése:

A hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a hideg folyóvízben alaposan megmosott és feldarabolt gombát, a sót, a fokhagymát, és 1 óra alatt az egészet készre sütjük. 

A kukoricakásához a kukoricadarát 1 l vízben megfőzzük, sóval ízesítjük, és ezzel tálaljuk a gombát. Díszítésül petrezselymet aprítunk a tetejére. 

A brokkolikrémleves hozzávalói:

Fél kg brokkoli, 1 nagyobb fej burgonya, só, víz, 1 kisebb sárgarépa, hogy elvegye a brokkoli vad ízét. A fűszerezéshez ízlés szerint kurkuma és szárított zöldségek. 

A hozzávalókat megfőzzük, végül az egészet összeturmixoljuk, és belefőzünk 2 dl főzőtejszínt. Panni rántást vagy habarást nem készít az ételbe, hanem burgonyával sűríti be.

A frissen sült elnevezésű sütemény hozzávalói:

4 db tojás, 20 dkg kristálycukor, 2 evőkanál víz, 20 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 5 dkg darabos dió. 

Elkészítése:

A tojásfehérjét habosra keverjük a kristálycukorral, a vízzel, és egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a lisztet, a sütőport és a diót. Előmelegített 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.

Miután kihűlt a piskótánk, rákenjük a vaníliakrémet, amihez tejben felfőzünk 1 pudingport, és kihűlés után habosra keverjük 15 dkg margarinnal. 

A tészta tetejét bevonjuk a csokimázzal.

A csokimáz hozzávalói: 

1 ek tej, 8 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 3 ek jó minőségű kakaó.

Elkészítése:

A tejben elkeverem a hozzávalókat és meglangyosítom, hogy elolvadjanak.

Bakonyi Erzsébet

(Fotó: Kanizsa)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.