Brokkolikrémleves gombapaprikással és frissen sült süteménnyel
A hétvégén Temesi Józsefné Pannit meglepte a barátnője egy csokor erdei tuskógombával. Ezzel mindjárt el is dőlt, hogy mi lesz a vasárnapi ebéd.
A gombapaprikás hozzávalói:
1 kg tuskógomba, só, 2 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, olaj, 2-3 dl kukoricadara, 1 l víz.
Elkészítése:
A hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a hideg folyóvízben alaposan megmosott és feldarabolt gombát, a sót, a fokhagymát, és 1 óra alatt az egészet készre sütjük.
A kukoricakásához a kukoricadarát 1 l vízben megfőzzük, sóval ízesítjük, és ezzel tálaljuk a gombát. Díszítésül petrezselymet aprítunk a tetejére.
A brokkolikrémleves hozzávalói:
Fél kg brokkoli, 1 nagyobb fej burgonya, só, víz, 1 kisebb sárgarépa, hogy elvegye a brokkoli vad ízét. A fűszerezéshez ízlés szerint kurkuma és szárított zöldségek.
A hozzávalókat megfőzzük, végül az egészet összeturmixoljuk, és belefőzünk 2 dl főzőtejszínt. Panni rántást vagy habarást nem készít az ételbe, hanem burgonyával sűríti be.
A frissen sült elnevezésű sütemény hozzávalói:
4 db tojás, 20 dkg kristálycukor, 2 evőkanál víz, 20 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 5 dkg darabos dió.
Elkészítése:
A tojásfehérjét habosra keverjük a kristálycukorral, a vízzel, és egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a lisztet, a sütőport és a diót. Előmelegített 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.
Miután kihűlt a piskótánk, rákenjük a vaníliakrémet, amihez tejben felfőzünk 1 pudingport, és kihűlés után habosra keverjük 15 dkg margarinnal.
A tészta tetejét bevonjuk a csokimázzal.
A csokimáz hozzávalói:
1 ek tej, 8 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 3 ek jó minőségű kakaó.
Elkészítése:
A tejben elkeverem a hozzávalókat és meglangyosítom, hogy elolvadjanak.
Bakonyi Erzsébet
(Fotó: Kanizsa)