Tésztanap a Thúry-iskolában

facebook megosztás



(Kép: Kanizsa TV)

Tésztanapot tartottak tegnap a Thúry-iskolában. Az intézmény olaszul tanuló diákjai vettek részt a programon, és a tematikus nap részeként öt itáliai ételkülönlegességet készítettek. Emellett a kerisek nem csak az iskolában mutathatták meg tudásukat, hiszen hétfőn és kedden három diák Jakabfi Dávidnál tökéletesíthette cukrásztehetségét.

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum Thúry György Szakképző Iskolája negyedik alkalommal szervezte meg a Tészta Napját. A diákok az olasz nemzet hagyományos ételeit készítették el.

– Október 25-én tartják a tészta világnapját és a tészta, azaz a pasta egyértelműen Olaszországhoz köthető. Mi négy éve tartjuk a tésztarendezvényünket, ahol az olasz nyelvvel ismerkedő tanulók itt a konyhán az olasz kultúra, gasztronómia hírességeivel, tehát a tésztaételekkel ismerkednek – mondta Vlaszák Andrea, a Thúry-iskola idegennyelvi munkaközösség vezetője.

A hangulatra sem volt panasz a programon. A diákok elmondták: több társukat is jobban megismerik az ételkészítés során.

– Nagyon sok mindenben segít, és sokat tanulunk. A tanárnőnk a recepteket is olaszul osztja meg velünk, és nekünk kell lefordítanunk – mesélte Tirászi Anna Dominika.



(Kép: Kanizsa TV)

Összesen ötféle, Olaszország különböző régióiból származó jellegzetes fogás készült el. Az ételeket végül közösen fogyasztották el a tanulók.

Jakabfi Dávidnál, az a három diák tökéletesíthette tudását, akik a legjobbnak bizonyultak a fiatal kiskanizsai szakember pályázatán.

– Dávid kiírt egy pályázatot az iskolában, hogy kik azok a diákok, akik érdeklődnek a cukrászat iránt. Egy pályaművet adtak be, és három lány bizonyult a legjobbnak. Ők kaptak egy könyvet jutalomból Dávid második kötetéből, de ő ezt még tovább gondolta és azt mondta, hogy a saját kis terepét, a műhelyét biztosítja a lányok számára egy kétnapos kurzuson, és most itt vagyunk - árulta el Varga Tünde, a Thúry-iskola oktatója.

A desszertszakács szerint fogékonyak a gyerekek az újra, hiszen a cukrász szakma is folyton fejlődik, és egyre érdekesebb dolgokat lehet készíteni.

– Mivel nagyon érdekes és nagyon kreatív irányba mozdult el a világ – ez a cukrászatot is befolyásolja – és ugyanúgy felvette ezt a ritmust, van közös szál a fejlődésben, az innovációban, a cukrászatban is. Ezért ők fogékonyabbak, kreatívabbak tudnak lenni, így szerintem mindenképp pozitív - nyilatkozta Jakabfi Dávid desszertszakács.



(Kép: Kanizsa TV)

A tanulók több olyan tanácsot kaptak a két nap alatt, amit később a leendő munkahelyükön is kamatoztatni tudnak.

– Előrenézzünk mindig, soha se hátra, és ha elrontunk valamit, akkor nem bánkódunk rajta, hanem vagy újracsináljuk, vagy megcsináljuk jóra - nyilatkozta Nagy Lilla.

Felsorolni is alig tudták a cukrásztanoncok, hogy mennyi mindent készítettek el a kurzuson.

– Csináltunk macaronokat, glazúrokat, csokit fújtunk. Mindenféle csokiformákat készítettünk. Krémeket, mindenfélét - mesélte Pozsgai Nikolett.

Nem csak színekkel és formákkal kísérleteztek a foglalkozás során a fiatalok, hanem az új technológiákkal is megismerkedhettek.

 

H.R./ G.D.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.