Évente annyi ételt dobunk ki, mint amennyit importál a teljes Európai Unió

facebook megosztás

Évente 58 millió tonna ételt dobnak ki az EU-ban – írja a Brussels Signal a European Climate Neutrality Observatory (ECNO) új jelentése alapján. Ez pontosan akkora mennyiségű étel, amennyit az Európai Unió egy év alatt importál. A kidobott ételek összértékét 132 milliárd euróra becsülik.

A jelentés külön kiemeli, hogy az ételpazarlásból származik az EU-s élelmiszerrendszer – előállítás, feldolgozás, szállítás, forgalmazás, fogyasztás, hulladékkezelés – üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 16 százaléka. A legnagyobb élelmiszer-pazarlók a fogyasztók – ide tartoznak a háztartások, az éttermek, és a különböző étkeztetési szolgáltatások – , az EU-s élelmiszer-hulladék 72 százalékáért ők felelősek.

A közös agrárpolitika (CAP) keretében az EU mezőgazdasági kiadásai továbbra sincsenek összhangban a fogyasztási szokások és a gazdálkodási gyakorlat változásával – írja az ECNO. Az elemzés szerint a jelenlegi támogatási rendszer még mindig a nagy kibocsátású állattenyésztést és monokultúrás mezőgazdaságot részesíti előnyben, ahelyett hogy a kevés hulladékot termelő, növényi alapú vagy diverzifikált termesztést támogatná.

Az élelmiszer-pazarlás itthon is jelentős probléma, ez ellen küzd a 2005-ben alapított Magyar Élelmiszerbank Egyesület. A főként önkéntesekkel dolgozó szervezet mostanra már napi 30 ezer kiló élelmiszert ment meg, munkájuknak köszönhetően pedig évente negyedmillió ember jut ételhez a kidobástól megmentett élelmiszerből. A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel készített képes riportunkat itt olvashatják.

telex.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.