Házi kedvencekkel is lehet nyaralni, de sok mindenre figyelni kell

facebook megosztás

Egy többen döntenek úgy, hogy házi kedvenceiket is magukkal viszik a külföldi nyaralásokra - ez a tapasztalata a megkérdezett kanizsai állatorvosnak. Boa László felhívta a figyelmet, utazás előtt fontos, hogy a tulajdonos tájékozódjon a célországba történő beutazás feltételeiről. Az állatvédők szerint is érdemes körültekintőnek lenni.

Leggyakrabban kutyákat és macskákat visznek magukkal a turisták, aminek oka Skanecz Tamás szerint gyakran az, hogy másképp nem tudnák megoldani az elhelyezésüket. Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület telepvezetője kiemelte, utazás előtt érdemes felvenni a kapcsolatot egy helyi állatorvossal és tájékozódni a jogszabályokról. Hozzátette, sokszor érdemesebb átgondolni és ha lehet, a kisállatokat inkább a megszokott környezetében hagyni. 

– Az állat függvénye, tehát ha ő megszokta, hogy nem vagyunk otthon és valaki más vigyáz rá, akkor szerintem célszerűbb és praktikusabb itthon hagyni. Ha ez teljesen megzavarja őt, akkor inkább vigyük magunkkal, hiszen a családtagok állandóak maradnak. A szállással is célszerű leegyeztetni előre, hogy viszünk kutyát, macskát magunkkal, engedik-e, milyen feltételekkel engedik, tehát ez egy kicsit körülményessé tudja tenni az utazást – mondta el Skanecz Tamás.

állat

Számos adatot kell tartalmazni annak a regisztrációs adatlapnak, ami az állat útlevelének kiállításához szükséges. Boa László állatorvos hangsúlyozta, országonként eltérő, hogy milyen szabályok vonatkoznak a házi kedvencek utaztatásra, azonban az útlevélben mindig rögzíteni kell a veszettség és egyéb betegségek elleni oltásokat és a kullancsok elleni kezelések időpontját.

– Ami egy rendkívül fontos dolog, és ezt sok ember sajnos a mai napig nem tudja, ez a tapasztalatunk itt a praxisban, hogy az útlevél érvényességét alapvetően az érvényes veszettségoltás határozza meg. Ez egyes országonként az Európai Unióban változó, de a mi helyzetünk az, hogy mi Magyarországról szeretnénk külföldre utazni. Itt a jogszabály az, hogy az első oltás hat hónapig érvényes és minden utána adott veszettség elleni oltás egy évig érvényes – fogalmazott Boa László. 

Boa László hozzátette, az útlevél érvényessége nem a beadás napján, hanem 21 nap múlva kezdődik. Fontos tudni, hogy három hónaposnál fiatalabb állat egyáltalán nem szállítható külföldre. A dokumentumok ellenőrzése az Európai Unión belül nem a határon, hanem akár az autópályán, a szállodákban, vagy éppen az után is megtörténhet.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.