Édeskáposzta leves és almás habos süti

facebook megosztás

Az édeskáposzta levest, amely valójában egy ősi paraszti étel, még a nagymamája szerettette meg Tokorcsi Máriával. Marika ugyanúgy főzi, mint ő, szinte változtatás nélkül. A mai világban is megállja a helyét, hiszen a modern konyha elengedhetetlen feltétele a sok zöldség – vallja ő. A hozzávalókért nem kell boltba mennie, mert a kertjében szinte minden megterem hozzá, ami kell.

Az édeskáposzta leves hozzávalói:

1 kisebb fej káposzta, 4-5 krumpli, 4 db sárgarépa, 2 db zöldség, 1 kisebb zeller, 1 nagy fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt paprika, babérlevél, zöldség zöldje. 

Elkészítése:

A zöldségeket felkockázzuk, majd kevés olajon körülbelül 10 percig dinszteljük. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a felkockázott krumplit, és további 10 percig dinszteljük. Közben belekerül a felszeletelt káposzta, a fél vöröshagyma, a fokhagyma, a babérlevél, a csípős paprika, és felöntjük másfél liter vízzel. Ha szeretnénk, tehetünk bele egy kis füstölt szalonnát és parasztkolbászt. Metélhetünk bele zöldség- és zellerlevelet is. Ha már puhulni kezd a káposzta, fél dl olajból és 3 púpos kanál lisztből rántást készítünk, amibe apró kockákra vágott fél vöröshagymát is tehetünk. Amikor már szép barna lesz a rántás, egy kanál őrölt paprikát keverünk bele, majd felengedjük fél liter vízzel. Miután felforrt, beleöntjük a levesbe. Az egészet összeforraljuk, és kész is a levesünk. 

Almás habos süti hozzávalói és elkészítése:

A recept valójában egy almás pite, újragondolva. Először 4 almát meghámozunk, apró kockákra vágjuk, és citromlével, fahéjjal, vaníliás cukorral összekeverjük. A tésztához kimérünk 22 dkg lisztet, 7 dkg cukrot, 12 dkg margarint, hozzáadunk 2 tojássárgáját, 1 db vaníliás cukrot, és 1 teáskanál sütőport. Ezt az egészet összegyúrjuk, majd két részre osztjuk. Az egyik tésztadarabot kisodorjuk, és a margarinnal kikent tepsibe terítjük. Megszórjuk az előre elkészített alma felével, és rányomkodjuk a tésztára. Ezután a másik tésztadarabot is rátesszük. A két tojásfehérjét 12 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a maradék almát, és óvatos mozdulatokkal rásimítjuk a tésztára. Végül 180 fokra előmelegített sütőben, 25-27 perc alatt szép karamellszínűre sütjük. Ha kihűlt, hidegen felszeleteljük. A süti málnával vagy ribizlivel is készíthető.

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. december 3-ai számában.)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.