Hagyomány és jogszabály: a disznó vágások aktuális szabályozása

facebook megosztás

A sertéspestis 2018-as megjelenése után, a mai, háztáji disznó vágások már nem csupán rutinból zajlanak: számos jogi és higiéniai előírást is be kell tartani, ellenkező esetben pénzbírság vagy jogi következmény lehet a vége. 

Ahogy közeledik a karácsony, sok vidéki családnál ismét előkerül régi hagyományként a disznóvágás, ami napjainkban főként közösségi élményként szolgál, számos szabályt kell betartani annak, aki házi vágást tervez végrehajtani. 

disznóvágás

- Az országos főállatorvos kiadta a betegség korai felismerését, illetve az attól való mentesítést szolgáló mentesítési tervet. Ez a terv kötelezettségeket tartalmaz a kizárólag saját célra történő hízlalás esetén a tartók számára, és szabályozza a fertőzött területen lévő házivágás menetét is. Eszerint a fertőzött területen lévő sertéstartóknak be kell jelenteniük a saját célra történő vágást a járási főállatorvosnak – nem a jegyzőnek –, legalább 48 órával a vágást megelőzően - mondta el Lorencz András, a Nébih szóvivője. 

Magyarország sertésállománya még mentes a sertéspestis betegségtől, de olyan helyről, ahol bizonyítottan jelen van a betegség, semmiképpen ne hozzanak kóstolót, mert ezzel veszélyeztethetik az itthoni házisertés-állomány mentességét – hangsúlyozta a szóvivő. A hús fogyasztása egyébként nem veszélyes az emberre. Kizárólag saját fogyasztásra készülhet; ha a sertéshúst értékesítik, a szabályok már szigorúbbak. A környékbeli gazdák egy része egészben, feldolgozás nélkül értékesíti a sertést, a feldolgozás pedig csak saját részre történik.

- Azt veszem figyelembe elsődlegesen, hogy honnan veszem a malacot. Olyan minőségű malacot szeretek venni őstermelőtől, amit tudok egy évig tartani. Ha egy éves tartás után is azt a minőséget hozza, amit én és a vásárlóim szeretnének, mindenki elégedett. A másik fontos szempont: a jószág komfortérzete. Ha egy állat jól érzi magát, normál tartási körülmények között van, jól fejlődik, csak olyan minőségű húst ad, ami mindenki számára megfelelő - árulta el Varga András. 

Varga András helyben levágott disznót értékesít; feldolgozás nem zajlik, csak családja részére szervez disznóvágást. Szerinte a hús minőségének titka a szója hozzáadása a takarmányhoz, illetve a megfelelő füstölés.

R.H.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.