Ferkovics József festményei díszítik a HSMK Ősze András galériáját

facebook megosztás

Új tárlat várja az érdeklődőket a HSMK Ősze András galériájában. Ezúttal a jelenleg Szombathelyen élő, roma származású festőművész, Ferkovics József alkotásait vonultatja fel a kiállítás.

A tárlat a „Mozaik” címet viseli, nem véletlenül, hiszen különböző darabokból áll össze – árulta el Ferkovics József. A festőművész elmúlt éveinek munkássága látható a falakon, - szakrális témájú képeket, tájképeket, portrékat csodálhat meg az érdeklődő.

- Elkészült azóta egy idológ sorozat, ami a roma közszereplők portréjait gyűjtötte egybe, mellette egy mesterségsorozat, most pedig ami a Szombathelyi Egyházmegyével közösen készült, a szakrális sorozat. Most már harmadik éve lesz, hogy Szombathelyen más roma származású képzőművészekkel közösen van egy kiállításunk, ami konkrétan szakrális témával foglalkozik, - ezek voltak mostanában a főbb vonulatai a munkáimnak – tudtuk meg Ferkovics József festőművésztől. 

festő

Ferkovics József munkássága nem ismeretlen a kanizsai közönség előtt, több festménye gazdagítja a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat gyűjteményét. De képviselője is volt a szervezetnek 1994 és ’98 között. Mint ahogy Teleki László fogalmazott: a munkássága értéket teremt önmagának, az országnak és nem utolsó sorban a roma társadalomnak.

- Aki csak a festményeket látja, az lát egy művészt. Egy kiérett, nagyon impulzív festészetet és grafikát. És nem látja azt, amit én nagyon sok helyen elmondtam már: azt a lexikális tudást, ami nála van. Az egyedülálló. Tehát nincs olyan területe az életnek, ahol ne lenne olyan meglátása és észrevétele, amely valóban igaz – mondta el Teleki László, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. 

Ferkovics József következő hónapjai is aktívan telnek. Meghívást kapott egy brüsszeli kiállításra, majd a tervei közt szerepel nemzetközi tárlatokon való részvétel Portugáliában és Isztambulban. A művész festményeit Nagykanizsán március 9-ig tekinthetik meg az érdeklődők a HSMK Ősze András galériájában.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.