Regionális népzenei versenyt rendeztek a Farkas Ferenc Zeneiskolában

facebook megosztás

Több mint száz növendék jelentkezett a regionális népzenei versenyre, amit negyedik alkalommal hirdetett meg a nagykanizsai intézmény. A fiatalok egyénileg, együttesben, és hangszerkísérettel álltak színpadra – ennek köszönhetően a kanizsai Farkas Ferenc Zeneiskola népdaloktól és népzenétől volt hangos szombaton.

2018-ban rendezte meg először a kanizsai zeneiskola a regionális népzenei versenyt, a zalai intézmények mellett Vas, Baranya és Somogy vármegyéből érkeztek a jelentkezők. A részvétel kitétele az volt, hogy a magyar népzene tájegységeit képviseljék a versenyzők, a hagyományos előadási móddal. A szervezők elhivatottak a megmérettetés fennmaradása iránt.

- Itt a kanizsai zeneiskolában két népzenetanár van, Scheiber Krisztina és én. Mi kezdeményeztük az igazgatónőnél, hogy lehetne-e egy ilyen megmérettetés. Mivel minden megyében vannak ilyen népzenei versenyek. És támogatásra került ez az ötlet, meg is tudtuk valósítani a zeneiskola szervezésében – fogalmazott Vizeli József, a FFZAMI tanára. 

zene

A zeneiskola hangversenytermén kívül nagy volt az izgalom a fellépés előtt álló növendékek körében. Több ismerős arcot is fel lehetett fedezni. Mismás Attila, a Kredenc együttes énekese kislányát kísérte a versenyre.

- ’Hál Istennek, kicsit örökölte apának a tehetségét a lányom, úgy gondolta a tanára a palini iskolában, hogy elhozza őt is és az egyik osztálytársát – mondta Mismás Attila. 
- Akkor faggassuk kicsit a nagylányt, hogyan kerülték kapcsolatba az énekléssel, erről mesélj egy kicsit.
- Hát, hogy ugye szép a hangom is…. Meg sokat énekeltél apával is? Igen. És én nagyon büszke vagyok apára, arra is, hogy a TV-ben szerepel – tette hozzá Mismás Mira Zea.

A szakértő zsűri délutánba hajlóan hallgatta végig a növendékeket, a negyedik regionális népzenei versenyen. Ami a kanizsai eredményeket illeti, Mismás Mira Zea végül bronz minősítést kapott. A zeneiskola neveltjei közül Dömötörfy Lilien és Nagy Zsófia, valamint a palini iskolából Szokol Pál Erik érdemelt ki arany értékelést.

 

További eredmények:

Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI, Nagykanizsa

  • Arany: Dömötörfy Lilien (népi hegedű), Nagy Zsófia (népi ének).
  • Ezüst: Dolezsár Levente, Kaszper Léna (népi ének), Lukács Jázmin, Kővári Bendegúz, Tuboly Emese (népi hegedű). FAMI énekegyüttes: Prikryl Zoé, Domina Luca, Kiss Eszter Csenge, Kodela Sára. FAMI zenekar és énekegyüttes: Prikryl Zoé, Kiss Eszter Csenge, Kodela Sára, Polacsek Sára, Tuboly Emese, Tuboly Álmos, Tuboly Csongor. Fu-Ga hangszeres duó: Pintér Dorottya, Kővári Bendegúz. Bronz: Koszoru Benedek (népi hegedű). Felkészítők: Vizeli József, Szilágyi Erzsébet és Scheiber Krisztina.

Inkey Boldizsár Általános Iskola, Nagykanizsa palini városrész

  • Arany: Szokol Pál Erik (népi ének). 
  • Bronz: Mismás Mira Zea (népi ének).
    Felkészítő: Pintér Lászlóné.

Nagykanizsai Piarista Iskola

  • Ezüst: Ernszt Aliz Artemisz (népi ének)
    Felkészítő: Laskai Lilla

 

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.