Szegedi halászlé, tárcsán pirított túrós csuszával

facebook megosztás

Szegedi halászlé, tárcsán pirított túrós csuszával

A kellemes őszi napokat nemcsak kirándulásra, hanem bográcsozásra is kihasználhatjuk a szabadban. Akár barátokat, ismerőseket is hívhatunk magunkhoz. A Csapi lakosú Varró Tibor receptje alapján kellemes perceket tölthetünk el a tűz körül. Tibor főztjét különdíjjal jutalmazták a kisrécsei falunapon.

 

A halászlé hozzávalói:

2 db 2-3 kg-os ponty, 1 kg keszeg, 0,5 kg kárász és törpeharcsa, 6 fej vöröshagyma, 6 db tévépaprika, őrölt házi pirospaprika, 1 db hosszú erőspaprika, só, babérlevél, bors.

Elkészítése:

A törpeharcsát, a keszeget, a kárászt az alaplébe tesszük, közben a ponty és a harcsa kifilézett gerincét is hozzárakjuk. Egy jó órán keresztül forraljuk, közben ráteszünk 3 k pirospaprikát, 1 k sót, és addig főzzük, amíg a gerincről és a fejről le nem válik a hús. Az egészet kipaszírozzuk, majd összeforraljuk. Ezután a gázrózsát lekapcsoltam – magyarázta Tibor, az enyhén besózott halszeleteket a sűrű alaplébe 8-10 percre beleraktam, hogy ne főjön szét a hús. Közben dobtam bele még 1 k pirospaprikát, díszítésnek pedig erőspaprikát, és hozzáöntöttem 0,5 l hideg vizet, hogy teljesen álljon le a főzés.

A túrós csusza hozzávalói:

3 csomag 25 dkg-os csuszatészta, 60 dkg húsos szalonna, 3-szor 25 dkg túró, 4-szer 2 dl tejföl, fokhagyma, őrölt pirospaprika, só.

Elkészítése:

A kockára vágott szalonnát megpirítjuk, majd leszedjük a tárcsáról, és a nagyja zsírt egy edénybe visszaöntjük. A tésztacsomagokat külön-külön adagban főzzük ki. Az első adagnál a tésztát megfőzzük, rárakjuk a tárcsára és megpirítjuk. A tüzet a tárcsa alatt lekapcsoljuk, majd a túrót, a tejfölt és a szalonnát rárakjuk és az egészet összekeverjük. Amikor elkészültünk vele, tálra rakjuk és némi variációval folytatjuk a műveletet a következő adag tésztával. Itt a tejfölbe én még kevertem fokhagymát is. Mivel a kóstolás után úgy éreztem, több tejföl kellene hozzá, ezért hozzáadtam még egy pohárral. Az egészet összekevertem a tésztával, a tetejét pedig szalonnával és pirospaprikával díszítettem. A harmadik adagot a kedvünk szerint készíthetjük el.

 

BAKONYI Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.