Salátaleves, túrós-kapros puliszka roláddal
ű
Horváthné Nagy Mária a távoli Székelyföldről érkezett immár 25 éve Nagykanizsára. Az Erdélyiek Nagykanizsai Egyesületének elnöke magával hozta azokat az ízeket, praktikákat, amelyeket édesanyjától, nagyszüleitől lesett el. Gyakran főz családi és egyéb rendezvényeken a vendégeknek különleges székely fogásokat. Emellett a családját is szívesen kápráztatja el akár egy kemencében sült ropogós kenyérrel, mely véleménye szerint frissen készült padlizsán krémmel, vagy egy székelyesen főzött töltelékes káposztával az igazi. Ám a konyhakertjében szedett friss zöldségeket felhasználva gyorsan készülhet egy könnyű csorba is.
Olvasóinknak a tavasz egyik elsőként fogyasztható konyhakerti növényéből készült salátalevest ajánlja, kiegészítve egy tipikusan erdélyi különlegességgel, a túrós-kapros puliszka roláddal.
A salátaleves hozzávalói és elkészítés módja két fő részére:
150 gr füstölt szalonna kockára vágva, 0,5 l tej, 4 fokhagyma szár, két fej saláta, két tojás, só és kevés cukor ízlés szerint. A szalonnát megpirítom, rádobom az apróra vágott fokhagymaszárat, majd felöntöm az előzőleg felforralt tejjel. Ezt követően teszem bele a széles csíkokra vágott salátát. A legvégén belecsurgatom a felvert tojásokat. Végül az egészet összeforralom, sóval és cukorral ízesítem.
A puliszka rolád hozzávalói és elkészítése:
1 liter víz, 250 ml kukoricadara, ízléstől függően 250-300 gr. juhtúró, kevés só.
Első lépésben a forrásban lévő vizet a sóval ízesítem. A kimért kukoricadarát állandó keverés mellett belecsurgatom, vigyázva, hogy a közben pöfögő masszává vált dara nehogy odaégjen. Mikor keményebb tejbegríz állagúvá válik, akkor készült el. Egy alufólia darabot bekenek margarinnal és vízbe mártogatott kanállal ráhelyezem kb. 30 x 40 cm nagyságban a kukoricadarát. A téglalap alakká formált alapot megszórom juhtúróval, és ha van, friss kaporral. Ha ezzel elkészültem, akkor felgöngyölöm úgy, mint a piskóta tekercset. Hagyom picit pihenni, és fogyasztás előtt kb. egy cm-es méretűre szeletelem.
BAKONYI Erzsébet
Ennek a cikknek a nyomtatott változata elolvasható a Kanizsa Újság június 3-án megjelent lapszámában.