Európa legelhízottabb népe a magyar

facebook megosztás

Lakosságarányos adatok szerint Európa legelhízottabb népe a magyar, és a jövő sem kecsegtet túl sok jóval. A WHO nemrégiben közölt kutatása szerint – a négy éve mértekhez képest – tovább romlottak a hazai tinédzserek étkezésiszokás- és egészségiállapot-mutatói. A szakember szerint kellő odafigyeléssel javítható lenne ez a tendencia. Bár a kamaszok nem feltétlenül a szófogadásukról híresek, de a szülői minta – például a gyorséttermi ételek és különböző cukorbombák elkerülése vagy mérséklése – még ennél a korosztálynál is fontos lehet. 

– Nincsen különösebben bajom az édességekkel, szóval néha a büfében bűnözök. De amikor otthon vagyok, anyukám elég egészségesen táplálkozik. S azt nem mondhatom, hogy rám erőlteti, mert én is szeretem, és már meg is szoktam. Nekem egy mindennapi étkezés abból áll, hogy igyekszem nem túl sok egészségtelen ételt fogyasztani - mondta el Kerek Gréta.

Az egészséges életmód szerves részét kellene, hogy képezze a sport. A megkérdezett fiatalok véleménye szerint azonban ezen a téren is akadnak problémák.

– Mindenki inkább próbálja elkerülni a plusz testnevelésórákat, mindenki inkább próbál elsurranni, s ezeket elsöpörni maga mellől. Pedig az egészséges táplálkozás mellett valóban a legfontosabb talán a testmozgás. Én magam is sportolok. Igyekszem odafigyelni, hogy karbantartsam magam, mert tudom, hogy a teljesítményem sem olyan, ha nem megyek el edzésekre - fogalmazott Bakos Fanni.

Horváth Gergő már évek óta dolgozik személyi edzőként Nagykanizsán. A tréner középiskolás korában kezdett el foglalkozni a súlyzós edzéssel. Véleménye szerint a fiatalok helytelen táplálkozása valóban komoly probléma, de kellő odafigyeléssel igenis megoldható.

– Én az érettségi mellett is jártam edzeni, ugyanúgy figyeltem az étkezésemre, így nem jelentett az sem problémát, hogy az érettségim napján is vittem magammal a dobozolt ételt, s az üres, várakozási időben azt fogyasztottam. Szerintem ez igazából csak tervezés kérdése. Tehát, ha valaki megfelelő időt és energiát szán rá, akkor nem jelenthetne problémát, hogy egy normális étkezést összehozzon egy nap folyamán, olyat, ami, valóban teljes értékű - mondta Horváth Gergő személyi edző.A személyi edző stábunknak azt is elmondta: ő pékáruk helyett például    a    barna    rizs    chips-et   vagy   a   puffasztott rizst szokta ajánlani a fiataloknak, de véleménye szerint – kis szülői segítséggel – az előre elkészített, apróra vágott csirke is lehet tökéletes iskolai menü. 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.