A szív világnapja

facebook megosztás

A szívbetegségek megelőzésének fontosságára hívták fel a figyelmet – több száz gyermek is részt vett a szív világnapi rendezvényen a belvárosban. A programok között futás, flashmob és előadások is szerepeltek.

Pirosba öltözött ovisok és diákok lepték el délelőtt az Erzsébet teret. A szív világnapjára, így a szív védelmére hívták fel a figyelmet. A rendezvényt az idén 15 éves Szívbetegekért Egyesület szervezte. – A prevenció, a megelőzés a legfontosabb, hogy már óvodában kezdjük el. A gyerekek mit egyenek, mit igyanak, hogyan étkezzenek. Nagyon fontos számunkra az, hogy egészséges nemzedéket neveljünk a gyerekekkel egységben – mondta el Hegedűs Györgyné, a Szívbetegekért Egyesület elnöke.



Fotó: Bakonyi Erzsébet

Az eseményen a polgármester is az egészségmegőrzés és a szív védelmének fontosságára hívta fel a figyelmet.

– Kicsi korban érdemes erre felkészíteni a gyerekeinket. Ebben nagyon fontos szerepe van a családnak természetesen, de az óvodának, az iskolának is. Azaz mindannyiunknak, Nagykanizsa városának is. Hogy minden lehetőséget adjon meg ahhoz, hogy ez a segítő információ menjen át, és próbáljanak úgy élni, hogy megelőzzék a bajt – fogalmazott Dénes Sándor polgármester.



Fotó: Bakonyi Erzsébet

A statisztikák szerint Magyarországon minden második haláleset szív- és érrendszeri betegség miatt következik be. Dr. Matoltsy András, a Kanizsai Dorottya Kórház főorvosa a kezdetektől támogatja az egyesületet. A főorvos minden rendezvényen igyekszik felhívni a figyelmet a veszélyekre.

– Diákok figyelem! 10-15, vagy 15-20 éves korban a lakosságnak, a fiatalok egynegyedének körében kimutathatók az érelmeszesedés kezdő tünetei – figyelmeztetett beszédében a főorvos.



Fotó: Bakonyi Erzsébet

A SWANS Balett- és Tánciskola irányításával egy flashmobbal is felhívták a figyelmet a szív világnapjára. A program a Hevesi Sándor Művelődési Központban különböző műsorokkal és előadásokkal folytatódott. Balogh László, a humán bizottság elnöke szerint fontos értéket közvetít a jubiláló egyesület.

– Én azt hiszem, ha törődünk a minőségi életünkkel, odafigyelve a szívünkre, akkor talán a 3 milliárd szívdobbanásban sokkal több lesz az örömteli pillanat, mint a kevésbé örömteli. Hogy ezt hogyan érhetjük el? Mozgással, táplálkozással és a kultúra, a művészetek olyan eredményeivel, amelyek ma is itt láthatók, érzékelhetők voltak. Na persze meg a szeretet állandó gyakorlásával, hiszen a szeretet állandó és örök, áldás mindannyiunk számára – hangsúlyozta Balogh László, a humán bizottság elnöke.



Fotó: Bakonyi Erzsébet

Az ünnepség keretében köszöntötték az egyesület legidősebb tagját, a 90 éves Patakfalvi Györgynét, valamint díjazták azokat a tanulókat, akik részt vettek a szervezet Szív világnapi rajzpályázatán.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.