Nem mindegy a szüreti időpont kiválasztása sem – intenek a szakemberek

facebook megosztás

Elindult a szüreti időszak. A korai fajtákkal, mint például az Irsai Olivér - több hektáron zajlik a munka - ám ez a fajta nem számottevő a környékünkön. Viszont más fajták is érnek, - a szüretelés időpontját megfelelően kell kiválasztani - erre int az általunk megkérdezett szakember.

A fehér szőlőket mindig sav-cukor arányban szüreteljük, és a savat kell nézni, pláne ezeknél a fajtáknál. Hiszen ezeket nem azért termesztjük, hogy nagy alkoholtartalommal, nagy cukorfokkal nagy testű borokat adjanak. Ehelyett könnyed stílusú borok alapjai lesznek. Szüretük most kezdődik. Ezekből nagy terület nincs, persze előfordul, hogy egy-egy gazdánál akad – mondta el Förhénci Horváth Gyula borász. A feldolgozásra váró szőlő leginkább a balatoni dűlőkről érkezik. 

- Természetesen majd jönnek a korábbi fajták, elsősorban a Zengő, Zenit, amikből itt viszont komoly felületek vannak. De nincs az a kényszer, ami tavaly volt, hogy túl korán érik a szőlő. Most is van egy-két hetes előrehaladás az érésben, de ez dűlő kérdése. A fennsíkokon, a dél-nyugati oldalakon, déli oldalakon hamarabb történik a szőlő érés. De általában azt tudom mondani, hogy közel a normál éréshez tartanak a szőlőknek az érettségi állapotai. A legfontosabb az, hogy mindenki a saját területén hozza meg a döntést - árulta el Förhénci Horváth Gyula.

V.A.

(Kép: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.