Politikai programbemutató Nagykanizsán

facebook megosztás

Önkormányzati és fejlesztéspolitikai programbemutatót tartott a Demokratikus Koalíció a Medgyaszay Házban. A pénteki eseményen felszólalt Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, valamint Szaniszló Sándor önkormányzati árnyékminiszter és Szitka Péter vidéki önkormányzatokért felelős főtanácsadó.

Egy évvel ezelőtt alakult meg a Dobrev Klára vezette árnyékkormány, amelynek célja, hogy alternatívát kínáljon a jelenlegi kormányzattal szemben. A politikus a nagykanizsai eseményen hangsúlyozta, programjuk alapját a szociálpolitikai változások jelentik, azonban számos más területen is igyekeznek változtatni az Orbán-kormány általuk elhibázottnak ítélt döntésein. Kampányukban a bérek, valamint a nyugdíjak rendezésére is elsődleges kérdésként tekintenek. 

- Minden egyes választásnak az a tétje, hogy képesek vagyunk-e az embereknek megmutatni Magyarország valódi lehetőségeit. Képesek vagyunk-e megmutatni az alternatívát, mi azon dolgozunk, hogy az emberek lássák, hogy nem természetes, hogy bemennek a boltba és nem tudják megvenni a második tejfölt, mert olyan drága. Nem természetes, hogy végig kell gondolniuk, hogy egy kiló kenyeret vesznek vagy fél kilót. Nem természetes, hogy miután minden számlájukat kifizették, akkor a hónap végén a gyógyszert már nem tudja kiváltani egy nyugdíjas – fogalmazott Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke. 

A DK a nagyobb városokban mutatja be politikai programja különböző szegmenseit. A pártnál Nagykanizsa kiemelt szereplőnek számít az ellenzéki többség miatt, ezért is tartják fontosnak a következő évi választásokon a minél sikeresebb szereplést Dél-Zalában. 

- Az a lényeg, hogy minden szakpolitikát Budapesten vagy valamelyik vidéki városban mutatunk be és találkozzanak velünk az emberek, ott megmutassuk a szakpolitikát. Utána a következő hónapokban szóljanak hozzá ehhez a programhoz és tudják azt, hogy mi a DK ajánlata, ők, hogy tudnak viszonyulni hozzá és ezen mi tudjunk javítani a jövő tavaszig - mondta Horváth Jácint, Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke. 

Az eseményen Szaniszló Sándor, az árnyékkormány önkormányzati minisztere is beszédet mondott. A politikus Pestszentlőrinc polgármestereként tölti be ezt a titulust, így saját tapasztalatit is megosztotta a közönséggel a kialakult helyzetről. 

- Azt látjuk, hogy évről évre növekszik az a szolidaritási adó, aminek nem látjuk a felhasználási módját, nincs róla elszámolás. Viszont a XVIII. kerület tekintetében jövőre ez már 6 milliárd forintnyi elvonást fog jelenteni. Gondoljunk bele abba, hogy egy harminc-egynéhány milliárdos főösszegű városi költségvetéshez képest ez nagyon sok lehetőséget teremtene. Megjegyzem, ebből lehetne érdemi fejlesztéseket elvégezni – fogalmazott Szaniszló Sándor, a Demokratikus Koalíció önkormányzati árnyékminisztere. 

Dobrev Klára azt is kiemelte, a jövőévi önkormányzati választásokon egyértelmű céljuk, hogy többséget szerezzenek a nagyobb városokban. Az árnyékkormány tagjaival bővebb interjút olvashatnak a Kanizsa Újság következő lapszámában. 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.