Április 29-e a tánc világnapja

facebook megosztás

Április 29-e a tánc világnapja. A nemzetközi ünnepet egy francia balettművész születésnapjára jelölték ki, még 1982-ben. A járványhelyzet miatt a tavalyi után, idén is elmaradnak a jeles naphoz kapcsolódó események.

Nagykanizsán az Eraklin Tánckub Egyesület 2003 óta ünnepeli a tánc világnapját. Lekszikov Csaba, a csoport elnöke elmondta, eleinte önálló műsoresttel és néhány vendéggel készültek, majd az ünnep összeforrt a város napjával. Az Utca Tánc Fesztivál névre keresztelt rendezvény országos szinten egyedülálló, hiszen egy egész napos utcai karnevállal népszerűsíti a táncos kultúra sokszínűségét.

– A fesztiválnak az egyik fő attrakciója a felvonulás, ami az első alkalommal 2015-ben még csak a Platán soron, illetve a Fő utcán történt, és úgy értünk le az Erzsébet téri nagyszínpadhoz. Akkor olyan négy-, ötszáz táncossal voltunk és négy, öt teherautóval. Most így, visszagondolva kicsit, ez még kis kezdeményezés volt ahhoz képest, hogy a legutolsón már 18 autó volt, három nagy nyerges kamionnal, s volt közel ezer táncos – mondta el Lekszikov Csaba, az Eraklin Tánckub Egyesület elnöke.

Tóth István, a Zalagyöngye Művészeti Műhely vezetője elmondta, eddig minden alkalommal részt vettek az Utca Tánc Fesztiválon. Hozzátette: az egyesület tagjai már nagyon várják, hogy újra beinduljon az élet, hiszen már fél éve nem próbálhattak.

– November óta az együttesünk nem tud dolgozni. Azóta a művelődési házak nem látogathatók. November óta nem is tudtunk próbálni. Talán a következő hetekben lehetőségünk lesz arra, hogy összejöjjünk és eltervezzük, hogy hogyan lesz a folytatás – fogalmazott Tóth István, a Zalagyöngye Művészeti Műhely vezetője.

Mint azt megtudtuk nagy kihívás előtt állnak a néptáncosok, hiszen nem lesz egyszerű bepótolni a kimaradt hat hónapot. Van egy függőben lévő olaszországi fesztivál, amire áprilisban lettek volna hivatalosak a zalagyöngyések, de a járvány miatt úgy tűnik, hogy ezt a rendezvényt csak ősszel pótolják.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.