Kiállítás nyílt a HSMK-ban

facebook megosztás

Vízi csodák a nagyvilágban címmel a Föld és a víz világnapja alkalmából nyílt bemutató a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Gelencsér Gábor nyugalmazott tanár, újságíró kiállítási darabjait egyelőre csak az online térben tekinthetik meg az érdeklődők.

Eredetileg a víz világnapjára, március 22-re szerették volna megvalósítani a kiállítást az intézmény munkatársai, azonban az akkori járványhelyzet nem tette ezt lehetővé. Április 22-e a Föld napja újabb lehetőséget adott a tárlat bemutatására. A gyűjteményt az érdeklődök első körben – online formában – április 22-től egy hétig tekinthetik meg a KKK Facebook-oldalán.

– Reménykedünk abban, hogy a közeljövőben nyithatnak a kulturális intézmények és így majd körülbelül egy hónapig jelenléttel is megtekinthető lesz ez a kiállítás. Május végéig tervezzük, hogy itt a Hevesi Sándor Művelődési Központ előcsarnokában megtekinthető lesz Gelencsér Gábor kiállítása – mondta el Horváthné Gelencsér Edit, a HSMK intézményegység-vezetője.

Zászlókat, érméket, bélyegeket, valamint képeslapokat és bankjegyeket tartalmaz a kiállítás a világ minden tájáról. A gyűjtemény minden egyes darabja kapcsolódik a Földhöz vagy a vízhez.

– Több éve gyűjtöm már. Azzal a céllal indult, hogy minél jobban megismerjük a szép, kék bolygónkat és vigyázzunk rá. Azért is érdekes ez a kiállítás, mert az a rész, ahol zászlók vannak, az azt szimbolizálja, hogy bizonyos ország zászlói magukon viselik a víz szimbólumát, jelképét. Ha például Kiribati ország zászlóját nézzük, azon hullámok vannak és a kormorán, valamint a nap. A grönlandi lobogó nagyon érdekes, mert a fehér kör a jeget és a vizet szimbolizálja, a piros pedig a napot – mesélte Gelencsér Gábor ny. újságíró, tanár.

A kiállítás egyik legkülönlegesebb darabja egy fából készült bélyeg Gabonból, mutatott rá Gelencsér Gábor.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.