Május elejétől kezdődhetnek az otthoni nyelvvizsgák

facebook megosztás

Május elejétől kezdődhetnek az otthoni nyelvvizsgák. A járványhelyzet miatt több mint tízezer diáknak maradt el a tesztje, a kormány ezért – április 10-i rendeletében – elérhetővé tette ezt a számonkérési formát. A kanizsai tapasztalatok szerint egyébként jóval nagyobb az érdeklődés a hagyományos, kontaktvizsgák iránt. A mostani álláspont szerint – hiszen ezt kormányrendelet nem tiltja – jövő hónap végétől már erre is lesz lehetősége a tanulóknak.



Móric József tapasztalatai szerint jóval népszerűbb a hagyományos, kontaktvizsga, mint az online, otthoni opció

Az online nyelvvizsga nem új keletű, már egy éve választhatják ezt a formát az érdeklődők, akár Nagykanizsán is. Az otthoni vizsgáztatásra azonban csak pár hete nyílt lehetőség. Ezt azon vizsgaközpontok hirdethetik meg, melyeknek már volt akkreditált számítógépes vizsgarendszerük. – Amennyiben a vizsgaközpontok kérelmezik az Oktatási Hivatalból, illetve a NYAK-tól, a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központtól, elvileg megkaphatják az engedélyt – ha a megfelelő technikai feltételeket meg tudják teremteni – az otthoni vizsgáztatásra. Így, kvázi a kényelmes fotelben ülve, otthon is vizsgázhatok, ha meg van hozzá otthon a megfelelő technikai feltételek. De ez még pontosan nincs kidolgozva, hogy melyek ezek a feltételek. Hiszen itt a vizsgák tisztaságát és sok egyéb kérdést is bizonyítani kell, hogy ezen feltételek megléte megvan - mondta el Móric József, a Dialóg Nyelviskola vezetője. 

A nyelvvizsga léte az egyetemi felvételi előtt állóknak különösen fontos. A szabályok szerint, a veszélyhelyzet miatt az is megkaphatja a teljes nyelvvizsgáért járó pluszpontokat, aki csak az írásbeli vagy csak a szóbeli vizsgát teszi le. Ugyanakkor a későbbiekben – akár egy munkahelyi jelentkezés során – csak a teljes értékű bizonyítványt fogadják el a munkáltatók.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.