Nyelvvizsga nélkül is jár most a diploma

facebook megosztás

Április 7-én jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, hogy azok a diákok, akik 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tettek vagy tesznek, nyelvvizsga nélkül is átvehetik a diplomájukat. A döntés mintegy 75 ezer embernek segít. Eközben a kanizsai tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyelviskolák forgalma nagyjából a felére csökkent az elmúlt pár hétben.



Fotó: Horváth Zoltán

A járványhelyzet miatt a nyelviskoláknak is be kellett zárni, majd egy március végi rendeletben arról is döntött a kormány, hogy a veszélyhelyzet időtartama alatt kontaktórás képzés nem tartható, kizárólag távoktatási formában, digitális képzés segítségével dolgozhatnak a nyelvtanárok.

– Sokan ragaszkodnak a kontaktórás képzéshez, így meg merem kockáztatni, hogy 50 százalékos visszaesésünk van a veszélyhelyzet előtti hónapokhoz képest – említette Móric József, a Dialóg Nyelviskola vezetője – Egyébként én is azt gondolom, hogy az élőbeszéd a legjobb képzési forma, amikor látjuk egymás interakcióit, hisz így lehet komoly következtetéseket levonni. Tanítványaink másik része viszont azt mondja, hogy így is szívesen csinálja, hisz’ ez bizonyos értelemben talán kényelmesebb. Otthon a foteljukban ülve, akár egy finom kávét szürcsölve is tanulhatnak, illetve a kollégákkal – interaktív módon – kommunikálhatnak. Én azt vettem észre, hogy a nyelvtanulási kedvet nem vetette vissza a koronavírus, de azt egyértelműen látni, hogy az online oktatás sokaknak nem jön be. Egyébként mi „face to face” módszerrel is dolgozunk most, ebben az esetben a tanár és a diákja skype-on kommunikálnak. De vannak 8-9 fős csoportjaink is. A velük történő közös munkához már léteznek különböző speciális online programok. Nagyon kedvelt, felhasználóbarát platform volt Zoom is, de kiderült, hogy adatvédelmi szempontokból nem túl előnyös, ezért már nem használjuk.

Móric Józsefet szerdán kerestük meg. A szakember lapunknak elmondta: az érettségivel kapcsolatos rendelet – melyet lapzártánkig nem jelentett be a kormány – az ő területüket is jelentősen érintheti.

– Jelen pillanatban nem szervezhetünk nyelvvizsgát, ugyanakkor arról már van tudomásunk, hogy a májusi tesztek nagy valószínűséggel már meg lesznek tartva – folytatta az iskola vezetője. Szakmai berkekben arra számítunk, hogy csak írásbeli vizsgát kell majd tenni a diákoknak. és maximum 10 fő lehet majd egy tanteremben, hogy a megfelelő, másfél méteres távolságot be tudjuk tartani. Egyébként a kormányrendelet egy olyan könnyítést is hozott az egyetemekre, főiskolákra jelentkezők számára, hogy azok is megkapják a 28 vagy a felsőfokúért járó 40 többletpontot, akik a 2019-2020-as tanévben csak a szóbelit vagy csak az írásbelit teljesítették sikeresen.

A napokban közölt információk szerint a nyelvvizsgamentességi rendelkezés vonatkozik minden diplomára függetlenül a végzés idejétől, egyetemtől és szaktól. Így még azon diákok számára is jól jöhet, akik már a mesterképzést is elvégezték.

– Az első nyelvvizsgám már a felvételi előtt megvolt. Aztán miután elvégeztem az alapképzést, elkezdtem dolgozni, és munka mellett jelentkeztem a mesterre – említette a kanizsai Várfalvi Dóra, aki gyógypedagógusként dolgozik jelenleg Budapesten – A gyógypedagógiai terápia szakirányt kezdtem el, s tavaly sikeresen el is végeztem. Viszont nálunk a mesterdiploma megszerzéséhez két nyelvvizsga szükséges. Ezt nyilván tudtam már a tanulmányaim megkezdésekor is, így el is kezdtem felkészülni, áprilisban szerettem volna elmenni vizsgázni, de jött a vírushelyzet. Így azért is tartom jónak ezt a rendeletet, mert megelőzött egy sokak számára bizonytalan időszakot.

Mikó-Baráth György

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.