Vitaminpótlás a tél végén

facebook megosztás

Röviden összefoglaltuk, melyik vitamin miért fontos és mit együnk, ha nem tablettákkal és kapszulákkal szeretnénk pótolni őket.

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek a biológiai léthez nélkülözhetetlenek, de a testünk nem képes az előállításukra, ezért kell gondoskodnunk pótlásukról. Az alábbi vitaminok közül van, amelyik a bőrápolásban játszik szerepet, olyan is, ami véd a csontritkulás ellen, segít csökkenteni a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, javítja memóriánkat, és persze a diéta fontos elemei is lehetnek.

ABC szerint szedtük össze, melyik vitamin miért hasznos, és mit kell fogyasztanunk, ha pótolni akarjuk őket.

A-vitamin, az ép látásért és bőrért

Miért fontos?

Megakadályozza a bőr kiszáradását, és helyrehozza a zsíros, aknés bőrt. Véd a fertőzésektől, elősegíti a nyálkahártyák egészségét. Hozzájárul a normál látás fenntartásához, mivel az A-vitamin szükséges a beérkező fény feldolgozásához a sejtekben. Az A-vitaminnak köszönhető, hogy a haj puhává és selymesen csillogóvá válik. Véd a fertőzésekkel szemben, védi a hámsejteket, késlelteti a kollagénrostok lebomlását. Elősegíti a csontozat normális növekedését, fejlődését, és erősíti a csontokat.

Mik a forrásai?

Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, ezért mindig kevéske zsiradékkal együtt érdemes fogyasztani. Élelmiszerek, melyek nagyon jó forrásai az A-vitaminnak: marha-, és borjúmáj, sárgarépa, sárgadinnye, édesburgonya, lazac, tonhal, sütőtök, spenót.

B-vitamin, a kiváló memóriáért és idegrendszerért

Miért fontos?

A vitaminok B-csoportja rendkívül fontos az egészséges agy szempontjából, javítja a koncentrálóképességet, erősíti az idegeket. fontos szerepet játszik számos anyagcsere folyamatban, a pajzsmirigy működésében, vassal együtt szedve növeli a vörösvérsejtek számát. A B6-vitamin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin, részt vesz a vörösvérsejtek képzésében. Hatékonyan enyhíti a depresszió tüneteit, az álmatlanságot, asztmás rohamokat, a premenstruációs szindróma tüneteit. A B7-vitamin jó haj- és körömerősítő, azt azonban már kevesebben, hogy ugyanilyen hasznos lehet cukorbetegségben is. A vegetáriánusoknak figyelniük kell a húsfélékben megtalálható, vér és az idegek szempontjából lényeges B12-vitamin pótlására.

Mik a forrásai?

Tojás, tejtermékek, máj, búzakorpa, spenót, lazac, teljes kiőrlésű gabonák, dió, mogyoró.

C-vitamin, az immunrendszer megerősítéséért

Miért fontos?

Igazi csodaszer a C-vitamin, főleg téli időszakban. Segít leküzdeni a fáradtságot, erősíti az immunrendszert, fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenállást, óvja az ereket, antioxidáns hatású, támogatja a májat a méregtelenítésben, emellett erősíti a kötőszöveteket. Részt vesz a regenerációban, különböző anyagcsere folyamatokban, elősegíti a vas felszívódását. Mivel a C-vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns, segít megakadályozni a sejtkárosodást a szabad gyökök semlegesítésével, melyek gyulladást okozhatnak a szervezetben.

Mik a forrásai?

Bizonyos esetekben nagyobb mennyiségű C-vitaminra van szükség: például terhesség, műtétek, daganatos betegségek, járványok, légszennyezettség, rendszeres dohányzás esetén. Magas C-vitamin tartalommal bír a homoktövis, melynek tízszer akkora a vitamintartalma, mint a narancsnak. Kellő mennyiségű C-vitamint tartalmaz még a paprika, brokkoli, sárgadinnye, kivi, eper, fekete ribizli, áfonya, karfiol.

D-vitamin, az egészséges csontokért

Miért fontos?

Ha megfelelő mennyiségű D-vitamin van jelen szervezetünkben, akkor az nemcsak a csontok egészségére van jótékony hatással, hanem elősegíti az izmok megfelelő működését is, a kalcium és a foszfát felszívódását, tárolását, szabályozza a vér kalciumszintjét. Megakadályozza a pajzsmirigy túlműködését. A megfelelő D-vitamin szinttel rendelkezők körében jóval alacsonyabb számban fordul elő influenza és egyéb légúti megbetegedés. A D-vitamin ezen kívül szerepet játszik az allergiás ekcéma és allergiás asztma kialakulásának megelőzésében is. A testünk képes előállítani ultraibolya sugárzás hatására elővitaminokból, vagyis nyáron tudjuk fedezni a napi D-vitamin szükségletünket, de télen szükséges a pótlása.

Mik a forrásai?

Lazac, hering, szardínia, csukamájolaj, gomba, tojássárgája, tej, májas ételek, tofu, tökmag, margarin.

E-vitamin, az erek, a sejtfalak egészségéért

Miért fontos?

Az E-vitamin különösen fontos feladata a sejtfalak jó állapotban tartása, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzése. Zsírban oldódik, bekerül a sejthártyába, amivel védi azt a szabadgyökök támadásától. Sportolóknak különösen fontos az E-vitamin napi szintű pótlása, ha minél előbbi regenerálódást szeretnének elérni. Nagyon fontos szerepe van a szem egészségének megtartásában, az időskori látásélesség romlásának megelőzésében. Ha megfelelő az E-vitamin szintünk, megelőzhetjük az érelmeszesedést, erősíthetjük immunrendszerünket, amivel csökken a fertőzések kialakulása. Ez a vitamin védi a szívet és a koszorúereket a károsodástól, jó hatással van agyműködésünkre.

Mik a forrásai?

Különösen ajánlott az E-vitamin pótlása dohányosoknak, időseknek, nehéz fizikai munkát végzőknek, sportolóknak, alkoholbetegeknek, fertőző, illetve anyagcsere-betegségben szenvedőknek, lábadozó betegeknek, valamint azoknak, akik speciális zsírszegény diétát tartanak. Élelmiszerek, melyeknek magas az E-vitamin tartalma: növényi olajok, napraforgóolaj, tökmagolaj, olívaolaj, csírák, napraforgómag, dió, mandula, spenót, sóska, medvehagyma, hús, máj, tojás.

A téli időszak legfontosabb ásványi anyagairól és nyomelemeiről egy korábbi cikkünkben olvashat részletesen.

Forrás: termalfurdo.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.