Lencsevégre kapták a fózlit
Lencsevégre kapták a fózlit. Prikryl József Venesz-díjas mesterszakács legújabb könyvében a zalai és vasi parasztételeket gyűjti össze. A fényképekkel és 18-19. századból származó forrásokkal illusztrált műbe bekerül a szepetnekiek büszkesége, a sváb eredetű kalács is.
A tökéletes fotók elkészítéséért minden apró beállításra odafigyeltek Prikryl Józsefék. A mesterszakács figyelmébe a szepetneki IKSZT vezetője, Kocsis Edit ajánlotta a fózlit, ami így az utolsó pillanatban kapott még helyet a zalai és vasi parasztételekről szóló szakácskönyvben. – Meghirdettem Szepetneken, hogy aki még készíti a fózlit, hozza el hozzám a receptjét, mert hallottam róla, hogy készül egy szakácskönyv, amit Prikryl József készít. Az ő figyelmébe ajánlottam ezt az ételt. Úgy gondoltam, hogy úgy igazságos, hogy akik készítik a fózlit, elhozzák hozzám a receptet, s a mesterszakács választja ki, hogy melyik a legalkalmasabb arra, hogy bekerüljön a könyvébe – árulta el Kocsis Edit, az IKSZT Szepetnek művelődésszervezője.
Prikryl József a térség legkülönlegesebb paraszti ételeit kutatta az elmúlt hónapokban. A több mint 250 éves szepetneki fózli pedig abszolút beleillett a készülő szakácskönyv tematikájába. – Nagy múltra tekint vissza ezen a dél-dunántúli településen ez az étel. Az 1750-es évekre tehető, hogy a svábok ide bekerültek, betelepültek. S ez az étel azóta fennmaradt. Ennek próbáltam én is utánanézni különböző forrásokban, de nem találtam anyagot. De vannak olyan írásos feljegyzések, amik alapján alátámasztható, hogy ezt az ételt több mint 250 éve, sőt 270 éve készítik – mondta a mesterszakács.
A szepetneki fózli receptjével és történetével, valamint az ételről készült fotókkal kiegészített könyv megjelenése április közepére várható.