Ezért olyan szuper egészséges a napraforgómag
A napraforgómag rendszeres fogyasztása olyan egészségügyi előnyökkel jár, amiért mindenképpen érdemes beépíteni az étrendünkbe. Amellett, hogy tápanyagokban és antioxidánsokban is gazdag, a napraforgómag fogyasztása erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint a vércukorszint stabilizálásban is jelentős szerepet játszik.
A napraforgómag többek között tartalmaz B6- és E-vitamint, folsavat, niacint, vasat, magnéziumot, cinket, rezet, mangánt és szelént. Emellett telítetlen zsírsavakban is gazdag, a linolsavtartalma különösen kiemelkedő. A szotyizás tehát nemcsak egy szokás, amit a tévé előtt vagy a stadionban űzhetünk, hanem kimondottan egészséges dolog is tud lenni. Íme a napraforgómag pozitív hatásai.
A napraforgómag kiváló fehérjeforrás
„A többi dióféléhez hasonlóan a napraforgómag is kiváló fehérjeforrás. Több tanulmány is bizonyítja, hogy a fehérje jó hatással van a szívműködésre, segít a testsúly szabályozásában és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát” – hívta el a figyelmet Destini Moody sportdietetikus.
Jót tesz a bőrnek
„A napraforgómagban található E-vitamin védi a bőrt a káros UV-sugaraktól, valamint a különféle környezeti szennyeződésektől” – magyarázta Gianna Masi okleveles személyi edző. Emellett a magban található esszenciális zsírsavak segítenek megőrizni a bőr hidratáltságát és egészségét.
Eltelíti a szervezetünket
100 gramm napraforgómag 8,6 gramm rostos tartalmaz, ami a napi rostszükséglet jelentős részét fedezi. Ez azért nagy előny, mert a rostok hosszabb ideig eltelítik a szervezetünket és támogatják az emésztést – például megakadályozzák a székrekedést.
Megéri a héjasat választani
Mivel a napraforgómag magas zsírtartalommal rendelkezik, ezért rendkívül kalóriadús is: 100 grammjának átlagos kalóriatartalma 584 kcal. Moody szerint éppen ezért érdemes héjas napraforgót venni, ugyanis a héj eltávolítása jelentősen lassítja a magfogyasztást, ami által kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe.
Legyünk vele óvatosak
Aki szotyizott már, az tudja, hogy a napraforgómag héja milyen könnyen felsértheti az ember ínyét, a száj belsejét vagy a nyelvét. Az ilyen mikroszkopikus sérülések és sebek pedig könnyen elfertőződhetnek és begyulladhatnak, ami roppant kellemetlen érzés akár ivás, akár evés közben. A szotyi tehát bármennyire is egészséges, rá is igaz, hogy nem szabad túlzásba vinni.
mindmegette.hu