A termőföldtől a terített asztalig – A bélflóra egészségéről tartott előadást Csicsor János
A termőföldtől a terített asztalig című egészségmegőrző előadást hallhatták az érdeklődők hétfőn a Halis István Városi Könyvtárban. Csicsor János kémikus-kutató a tudatos étkezésre hívta fel a figyelmet, de a vitaminok, ásványi anyagok és rostok pótlására, valamint a táplálékkiegészítőkre is kitért.
A kanizsai közönség számára már ismert előadó Csicsor János, aki fő vezérfonalát tovább boncolgatva a bélflóra és a népbetegségek kapcsolatát vezette tovább. Érintette még az emésztőrendszert, annak betegségeit, tüneteit, valamint ezen problémák tudatos visszafordítását és megelőzését. Így került fókuszba a tudatos táplálkozás, de beszélt arról is, hogy mit és miért ajánlott fogyasztani vagy elkerülni.
- Kezdem azzal amit ne, elsősorban a teljes kiőrlésű gabonák, azokat nagyon ne. A nyers tejtermékeket, kimondottan az A1-es tejet, ami a fekete tehenekből való. Azokat nem kellene. Amit még nagyon nem az ipari állatok húsa, elsősorban a brojlercsirke, amit iparilag állítanak elő, amiben nagyon sok növekedési hormon és antibiotikum van - fogalmazott Csicsor János, a Hymato Products Kft. ügyvezetője.
A húsokat a szakember szerint biztos forrásból szerezzük be, legjobb megoldásként a háztáji alapanyagokat javasolta. A magyar bio minősítéssel rendelkező termékek, illetve a fermentált ételek, ami a legolcsóbb megoldása annak, hogy enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat juttassunk a szervezetünkbe – árulta el Csicsor János.
- Az elmúlt évtizedekben vagy 50-100 évben a táplálékunkból súlyosan hiányoznak az ásványi anyagok, vitaminok, enzimek, ezért ezeket mindenképpen valahogy pótolni kell. Ami ezek közül a legfontosabb, talán az ásványi anyagok, mert azt a szervezetünk nem tudja előállítani. A vitaminok egy részét azt a bélflóra előállítja, ha jó állapotban van, meg az enzimeket is a mirigyrendszerünk - tudtuk meg Csicsor Jánostól.
Nagy siker övezi az előadásokat, amiket a Nagykanizsai Civil Kerekasztal és Meridián Tornaklub szervez az egészségmegőrzés jegyében. A témával bővebben foglalkozunk TestTrend című magazinműsorunkban.
B.V.
(Kép: Kanizsa Médiaház)