A növényi olajok világába nyerhettek betekintést a háziasszonyok a könyvtárban
A növényi és a hidegen sajtolt olajok felhasználásáról, az egészség megőrzéséről, valamint a helyes táplálkozásról hallhattak az érdeklődők szerdán a Halis István Városi Könyvtárban. A programot a Király Női Klub szervezte.
Az elmúlt kilenc évben elsősorban betegségekkel foglalkoztunk prevenciós előadásokon keresztül, most viszont más irányból közelítjük meg azt, hogy mit tehetünk az egészségünkért – fogalmazott Ignácz Andrea. A Király Női Klub vezetője azt is elárulta, az előadással mindenkit szerettek volna megszólítani, aki a konyhában tevékenykedik.
– A mai előadás egy nagyon fontos kérdésről fog szólni. A különböző konyhai folyamatokban használatos növényei olajokról, étolajokról, hidegen sajtolt olajokról és az ezekkel kapcsolatos tévhitekről, igazságokról, féligazságokról – mondta el Ignácz Andrea.
Elsőként a növényi olajokról hallhattak a résztvevők. Piukovics László hangsúlyozta, rengeteg nem emberi táplálkozásra alkalmas ételt fogyasztunk, így fontos, hogy ezzel minden háziasszony tisztában legyen.
– Először is szeretném majd bemutatni, hogy melyek a főbb olajnövények a világban. Itt majd négy fontos olajnövényről fogunk beszélni, a pálma-, a repce-, szója- és a napraforgóolajról, illetve ezekről a növényekről. Fogok beszélni arról, hogy mi az, hogy hidegen sajtolt olaj, illetve mi az, hogy ipari méretekben előállított finomított étolaj, hogy mi a különbség a kettő között – árulta el Piukovics László. a Syngenta Kft. értékesítési szakértője.
Az olajelőállítási technológiákról már Pinczés Marianna beszélt, aki elsősorban a hidegsajtolást, tehát az olajok úgynevezett natúr előállítását emelte ki. Mint mondta, ez egy mechanikus eljárás, amihez nem használnak oldószereket, de számos hasznos praktikát is megosztott az érdeklődőkkel.
– Arról mindenképpen beszélni fogunk, hogy melyik olajjal lehet sütni és melyikkel nem. Attól, hogy egy olaj hidegen sajtolt, még nem azt jelenti, hogy nem hevíthető, de vannak olyan olajok, amelyekre ez igaz, tehát nem hevíthetőek. Míg mások, például a repceolaj, hidegen sajtolt változatban is használható sütéshez – tudtuk meg Pinczés Mariannától, a Grapolia ügyvezetőjétől.
A Király Női Klub a későbbiekben is igyekszik minél több, az egészségmegőrzést szolgáló eseményt szervezni. Ennek kapcsán Ignácz Andrea hozzátette, jövőre egy egész éves, mozgással összefüggő programmal várják az érdeklődőket.
T.CS.
(Képek: Kanizsa Médiaház)