Vaddisznópörkölt és dödölle

facebook megosztás

Második helyezést ért el a zalamerenyei falunapon megrendezett főzőversenyen a helyi Pörkölt ördögök csapata. A 10 fős társaság tavaly mutatkozott be először a falunapon, s azóta sokat gyakoroltak. Időnként főztek maguknak bográcsban, meg grilleztek is. A gasztronómiai eseményen most Nagy Lilla Vivien, Nagy Martin Ivó, Császár Dávid és Könczöl Kíra Hanna főztjét díjazta a zsűri.

A vaddisznópörkölt hozzávalói:

20 dkg füstölt szalonna, 3-4 nagyobb fej vöröshagyma, 3-3 db paprika és paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 3 kg vaddisznóhús, 2 ek disznózsír és 1 dl száraz vörösbor.

Fűszerek:

Ízlés szerint: só, bors, kakukkfű, majoránna, kömény, borókabogyó, őrölt vargányapor és őrölt pirospaprika.

Elkészítése:

A szalonnakockákat lepirítjuk, hozzárakjuk a felkockázott vöröshagymát és azzal is tovább pirítjuk. Hozzákeverjük a vadhúst és addig sütjük, amíg levet enged. Ezután belerakjuk a felszeletelt paradicsomot, a paprikát, majd az őrölt pirospaprikát és felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje. Ízlés szerint fűszerezzük, és hozzáadjuk a fokhagymát is. Az egészet készre főzzük, és a legvégén hozzáöntjük az 1 dl vörösbort. Felforraljuk és dödöllével tálaljuk.

A dödölle hozzávalói:

1 kg burgonya, víz a főzéshez, 30 dkg liszt, ízlés szerint só.

Elkészítése:

Sós vízben puhára főzzük a megtisztított, felkockázott burgonyát, majd leszűrjük és csak annyi vizet hagyunk rajta, hogy ellepje. Visszatesszük a tűzhelyre, és folyamatos lassú keverés közben hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, amíg egységes masszát kapunk. Ha a massza kihűlt, evőkanállal galuskát szaggatunk belőle, végül hagymás zsíron mindkét oldalát ropogósra pirítjuk. A tányérat díszíthetjük paradicsommal, rozmaring szállal, vagy akár tejföllel is.

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. augusztus 28-ai számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.