Most már tényleg indul a palack visszaváltási rendszer - Van egy újdonság is

facebook megosztás

Július 1-től nem hozható forgalomba olyan italcsomagolás, ami érintett a DRS-rendszerben (Deposit Return System) és nem tartozik a kivételek közé. Bár már most is sok mindenki találkozhatott a boltok polcaink az 50 forintos visszaváltási díjat tartlmazó PET-palackokkal, fémdobozos, vagy üveges termékekkel, valamint a MOHU által üzemeltetett visszaváltó automatákkal, júliustól már tényleg minden legyártott és érintett italos palacknak tartalmaznia kell a visszaváltási díjat. Az utolsó pillanatban egy módosítás is történt, a "luxusitaloknál" nem lesz visszaváltási díj.

Már év elején elindult a visszaváltási rendszer, valamint a visszaváltó automaták telepítése, de valójában csak az elmúlt hónapokban találkozhattunk ezzel a jelöléssel az italos dobozokon, palackokon:

Ennek oka, hogy a gyártók haladékot kaptak, hogy felkészüljenek a rendszerre és 2024. július 1. lett az a dátum, amikor már az 50 forintos (vagy akár több, az újrahasználható italcsomagolások esetében) betétdíjat tartalmaznia kell a csomagolásoknak. A gyártási idő, valamint a szállítás és a polcokra kerülés között is van egy átmeneti időszak, így a polcokon július 1. után még bőven találkozhatunk nem betétdíjas termékekkel, azokkal, amelyeknek a gyártása még június 30-ig befejeződött. Ugyanakkor a készletek cserélődésével egyre több és több visszaváltható palackba, fém dobozba fogunk belefutni.

A legfontosabb tudnivalókról már többször beszámoltunk, de dióhéjban ezeket érdemes tudni:

  • A kötelezően visszaváltási díjas termékek: üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék- kivéve a tej- és tejalapú italtermékek - amelyeken szerepel a visszaváltási ikon. Ilyenek lesznek pl. a műanyag palackos vizek, üdítők, az alumínium dobozos üdítők, sörök, energiaitalok és üveges borok, szeszes italok.
  • Az automata a sérülésmentes vonalkóddal rendelkező, nem összenyomott palackokat fogadja el, kizárólag azokat, amelyek az új vonalkóddal rendelkeznek. Kupakkal és anélkül is elfogadják ezeket.
  • Külföldről vásárolt termékeket többségében nem fog elfogadni az automata.
  • A visszaváltási díj összege a "kötelezően visszaváltási díjas és nem újrahasználható italcsomagolás" esetén egységesen darabonként 50 forint lesz. Az úgynevezett többutas italcsomagolásoknál, vagyis az újrahasználhatók esetében a termék gyártója határozza meg a díjat. Láttunk már pl. 70 forintos visszaváltási díjat is.
  • Azokban a kisboltokban, ahol nincs hely az automatának, kézi visszaváltási rendszer működhet (de ez nem kötelező). A boltos egy applikáción keresztül azonosítja a palackokat, majd, ha a boltban körülbelül 1000 darab palack összegyűlt, elszállítják tőle, addig viszont sértetlen állapotban kell tárolnia a palackokat.

Pénz visszakapása: a vásárló háromféle módon kaphatja vissza az 50 forintot, miután bedobta az automatába a csomagolást. Egyrészt az üzletben levásárolható utalványként, másrészt felajánlhatja azt jótékonysági célra vagy a REPont applikációban való regisztráció után rögtön átutalhatja azt a saját bankszámlájára. 

A teljes cikk itt olvasható. 

Forrás és kép: portfolio.hu

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.