Fokozott óvatosságra kérik az állattartókat a szakértők a kánikula miatt

facebook megosztás

Bágyadtság, a fizikai aktivitás és az étvágy csökkenése, lihegés és a nyál besűrűsödése – ezekre a vészjósló tünetekre kell figyelniük a nyári melegben az állattulajdonosoknak. Boa László állatorvos kiemelte, a kánikula nemcsak az embereket, hanem a házi kedvenceket is megviseli, aminek a kezeléséhez sok esetben orvosi ellátás is szükséges lehet.

Fajtánként eltérő, hogy egy állat milyen mértékig viseli jól a hőséget, így például egy vastagabb szőrzettel rendelkező kutya esetében már a 25 fokos hőmérséklet is kellemetlen tüneteket okozhat. Az életkor ugyancsak befolyásoló tényező, például egy 8-10 év feletti macska már kevésbé viseli jól a hőséget, mint egy fiatalabb állat. Boa László magánállatorvos hangsúlyozta az elsődleges jelek, amikor fokozódik a lihegés és megváltozik a viselkedés, például a játékra sem mutat aktivitást, azonban vannak további tünetek, amelyek már komolyabb állapotra utalnak.

– Az állat szívfrekvenciája, légzésfrekvenciája már kifejezetten magas, a pupillája tág, bizonytalanul mozog, szédülésre utaló tünetek vannak, nagyon nehezen kel fel, nem érdekli a táplálék, nem érdekli a folyadék, az már az a határ lehet. Nyilván egy nagyon fontos érték a belső testhőmérséklet, a 39,5-40 fok közötti hőmérséklet már nyugtalanító és 40 fok felett már kifejezetten, amikor már a hőguta, hősokk irányába megy a dolog, az már egy kifejezetten életveszélyes állapotot is jelenthet – mondta el Boa László magánállatorvos. 

állat

Ezek a tünetek akár eszméletvesztéssel, kezeletlen esetben a kutya vagy macska pusztulásával is járhatnak. Hilcz Lívia, az Együtt egy életért, ártatlan állatokért Egyesület vezetője kiemelte, kinti kedvencek esetében az árnyékos hely biztosítása életmentő lehet, míg a friss víz a lakásban tartott négylábúak számára is kulcsfontosságú. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, önmagában egy kutyaház még nem elegendő, de a séták időpontján is célszerű változtatni a legmelegebb napokban.

– A sétáknál is oda kell figyelni arra, hogy milyen időben megyünk le sétálni, nemcsak a meleg miatt, hanem a beton forrósága miatt is, hiszen égési sérülései lehetnek a kutyának. Célszerű reggel korán a nagy meleg előtt levinni őket, illetve délután maximum nagyon röviden egy füves területre, amíg az egészségügyi dolgait elvégzi az állat, illetve este, amikor már hűl az idő és a beton sem olyan meleg, arra célszerű összpontosítani, hogy a nagyobb sétákat akkor tegyék meg a gazdik a kutyusokkal – fogalmazott Hilcz Lívia.

Hilcz Lívia hozzátette, az állatokat nem szabad a parkoló autóban hagyni, hiszen az rövid idő alatt 70 fokosra hevülhet, ami perceken belül életveszélyes állapotot okozhat. A beszélgetésekből bővebb összeállítást láthatnak Napi Kanizsa című műsorunk mai adásában.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.